nieuws

Open brief Turkse organisaties: Aboutaleb moet verbinden

Burgemeester Aboutaleb
Burgemeester Aboutaleb
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb moet meer doen om de Turken in de stad met elkaar te verbinden. Dat schrijven 32 Turks-Rotterdamse organisaties in een open brief.
De organisaties willen iets doen tegen de negatieve beeldvorming en de toenemende polarisatie in Rotterdam, schrijven ze. Om de rust te bewaren - na de mislukte staatsgreep - willen ze in gesprek blijven met Rotterdammers in de stad en met de gemeente.

Geen 'democratische opvoeding'

De uitspraken die Aboutaleb tot nu toe heeft gedaan zouden niet zorgen voor vermindering van de spanningen binnen de Turkse gemeenschap, vinden de organisaties.

Aboutaleb zei vorige week in de gemeenteraad van Rotterdam dat het binnen de Turkse gemeenschap ontbreekt aan 'democratische opvoeding'. De Turken hebben zich daaraan gestoord. Ze vinden dat Aboutaleb vooral over hen praat en niet met hen.
Geen van de ondertekenaars was bereikbaar of bereid toelichting te geven op de brief. Zo lang dat het geval is, wil ook burgemeester Aboutaleb niet reageren.
Kort na de mislukte staatsgreep in Turkije riep Aboutaleb Turken al op om met elkaar te praten en de rust te bewaren, maar koepelorganisaties van Turkse moskeeën gingen niet op zijn uitnodiging in.
Ze willen niet praten met aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de Turkse regering achter de couppoging zat.