FEYENOORD

John de Wolf: 'Ik was zo trots dat Wim Jansen vertrouwen in mij had bij Feyenoord'

John de Wolf
John de Wolf © Yannick Verhoeven/VK Sportphoto
John de Wolf heeft sinds het overlijden van oer-Feyenoorder Wim Jansen dinsdag vaak teruggedacht aan wat hij zelf de wedstrijd van de ommekeer noemt, in 1991 in Eindhoven tegen PSV. Feyenoord won dat bekerduel met 0-1, Jansen zat op de bank als nieuwe trainer, De Wolf moest Romario afstoppen. "Ik weet nog goed dat hij twee dagen voor de wedstrijd tegen mij zei: donderdag Romario, John. 'Dat is goed trainer', zei ik."
Feyenoord won door een goal van Henk Fraser en veroverde dat seizoen de beker door FC Den Bosch (1-0) in de finale te verslaan. "Jansen zette toen echt een vechtmachine neer. Vanaf die tijd zijn we prijzen gaan winnen en telden we weer mee in Nederland. Dat is voor een heel groot deel aan hem te danken", vertelt De Wolf.
"Het is echt de ommekeer geweest, daar is geen woord aan gelogen. En ik was zelf zo trots dat Jansen vertrouwen in mij had tegen PSV, ik wilde iedereen laten zien dat ik het kon. In die wedstrijd tegen Romario maakte ik nul overtredingen."
Feyenoord won met Jansen als trainer in 1991 en 1992 de KNVB-beker. Een jaar later veroverde de Rotterdamse club de eerste landstitel sinds 1984, met Willem van Hanegem op de bank en Jansen inmiddels als technisch directeur. De Wolf zelf noemt de prijzen die hij als speler won met Feyenoord bewust prijsjes. "Als je het vergelijkt met wat hij heeft gewonnen. Jansen was een grote jongen, hij hoort bij de legends, heeft de club op de kaart gezet met de Europa Cup 1 en Wereldbeker. Het is fantastisch dat je met die grote meneren hebt mogen werken. Jansen ademde voetbal. Als je over Wim Jansen praat, praat je over Feyenoord."
Twee jaar geleden heeft De Wolf nog urenlang met Jansen over voetbal gesproken. "Zo'n drie a vier uur. Normaal denk je: na een uur ben je er wel klaar mee, maar hij was een voetbaldier. Als mens zeer warm en hij was heel bescheiden. Toen we kampioen werden (in 1993, red.) in Groningen en hier op de Coolsingel stonden wilden we hem naar voren halen. Dat wilde hij niet. Wij verdienden de credits, vond hij, zelf wilde hij op de achtergrond blijven. Jansen hield niet van poespas, maar je kon altijd bij hem terecht."

Rollercoaster

De Wolf hoorde dinsdag na de training met Feyenoord dat Jansen op 75-jarige leeftijd is overleden. Het clubicoon leed aan dementie. "Dat was onwerkelijk, een harde klap. Je verwacht niet dat het zo snel gaat. Je komt in een soort van rollercoaster, je gaat terug naar herinneringen van die tijd en het was vooral emotioneel omdat ik afgelopen week mevrouw Jansen nog ben tegengekomen. Toeval bestaat niet."
De huidige assistent-trainer van Feyenoord sprak op straat met Jansens vrouw. "Dat was een mooi gesprek, ik ga niet zeggen wat daar is gezegd, maar ik hoopte nog wel bij hem langs te gaan. En dan is hij een paar dagen later overleden, dat beukt er wel in."
John de Wolf: 'Jansen hield niet van poespas, maar je kon altijd bij hem terecht'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl