nieuws

Wereldhavendagen beleven laatste dag

Het is de derde en laatste dag van de Wereldhavendagen in Rotterdam. Tot nog toe zijn al ruim tweehonderdduizend mensen op het evenement afgekomen, exclusief de tienduizenden mensen die zaterdagavond van het vuurwerk genoten, zo schat de organisatie.
Zondag zijn op en rond het water tot het einde van de middag nog allerlei activiteiten en spectaculaire demonstraties.
Zo laat de Koninklijke Marine zien hoe een koopvaardijschip van piraten wordt bevrijd, geeft de KNRM een demonstratie met reddingsboot en helikopter en laten wetenschappers van de TU Delft weer hun boten op zonne-energie zien in de Rijnhaven. Voor kinderen liggen in diezelfde haven Aquarollers, transparante bollen waarin ze over het water kunnen lopen.

Schepen

Los van alle demonstraties kunnen bezoekers een kijkje nemen aan boord van tal van bijzondere vaartuigen, van enorme schepen als de offshore-schepen Jumbo Javelin en Aeolus tot kleine bootjes als de milieuvriendelijke Plastic Whale.
En er zijn natuurlijk bootexcursies naar verschillende delen van de haven, zoals de grootste containerterminal van Europa. Ook opent de hypermoderne verkeerscentrale van het Havenbedrijf voor een keer de deuren.
Het thema van de Wereldhavendagen is dit jaar The Smartest Port, de slimste haven. Zaterdagavond trok een vuurwerkshow tienduizenden kijkers.