nieuws

'Schilders boos over nieuwe cao'

Schilder Foto Lukeroberts cc Wikipedia
Schilder Foto Lukeroberts cc Wikipedia
Schilders zijn boos over het cao-principeakkoord dat
werkgeversorganisatie OnderhoudNL onlangs met vakbond LBV heeft gesloten voor de schilders- en onderhoudsbedrijven. Dat zei vakbond FNV maandag.
Volgens FNV is LBV een vakbond zonder leden in de schilderssector. Daarbij zou het akkoord dat er nu ligt schilders zo'n 1800 euro per jaar kosten.
De partijen onderhandelen al anderhalf jaar over een nieuw akkoord. Vakbonden FNV en CNV wezen tot tweemaal toe een eindbod van de werkgevers af. Zo wil FNV een loonsverhoging van 3 procent per jaar. De bond stelt dat OnderhoudNL niet verder wil gaan dan krap 1,5 procent. Ook zouden werkgevers meer moeten doen om schijnzelfstandigheid aan te pakken.
Volgens OnderhoudNL staat het partijen vrij om met een andere partner in zee te gaan op het moment dat onderhandelingen vastlopen. De werkgeversorganisatie kan zich niet vinden in de woorden van FNV en overweegt zelfs juridische stappen tegen de bond. ,,FNV somt alle nadelen van het akkoord op en koppelt daar een rare rekensom aan'', aldus voorzitter Ruud Maas van OnderhoudNL.
Hij benadrukte dat LBV al lang bestaat en dat het hier niet om een ,,obscuur vakbondje'' gaat. ,,Zoals bij andere vakbonden ook geldt, zal LBV de achterban raadplegen. Wij roepen schilders op om bij de bijeenkomsten aanwezig te zijn.''
Volgens FNV had de LBV werknemersbijeenkomsten gepland, maar zijn die op het laatste moment afgelast. In plaats daarvan kregen schilders van verschillende bedrijven een brief bij hun loonstrook, waarin ze gedwongen worden om buiten werktijd aanwezig te zijn bij bijeenkomsten op de bedrijven zelf, aldus FNV. Dat is weer tegen het zere been van de bond, die de komende dagen met leden praat over mogelijke acties.