nieuws

OM: geen straf voor agent die automobilist neerschoot

rechter (archieffoto)
rechter (archieffoto)
Een agent die bij een alcoholcontrole in Rotterdam drie keer schoot op een automobilist, verdient volgens het Openbaar Ministerie geen straf. De politieman ging zijn boekje niet te buiten toen hij zijn wapen gebruikte, betoogde justitie maandag in hoger beroep.
Een lagere rechtbank veroordeelde de agent eerder
voor poging tot doodslag. De politieman zou zich volgens de rechter niet hebben gehouden aan de regels voor het gebruiken van geweld door de politie.
Het Openbaar Ministerie denkt daar anders over en vroeg maandag om ontslag van rechtsvervolging. De agent krijgt dan geen straf. De betreffende politieman is volgens de advocaat-generaal geen 'schietgrage cowboy'. Hij zou juist beheerst hebben opgetreden.

Verlamd

De agent schoot in de zomer van 2012 meerdere keren toen een automobilist probeerde weg te rijden tijdens een alcoholcontrole op de Eendrachtsweg. Het slachtoffer liep daardoor een dwarslaesie op en raakte grotendeels verlamd.
De 33-jarige Ali, die nog steeds in een rolstoel zit, zei maandag in een interview met de Volkskrant dat hij zijn auto wilde parkeren toen hij werd geraakt door de politiekogels. ''In mijn borst zaten twee gaten. Ik zag het bloed eruit stromen'', vertelde hij.
Teveel gedronken
De man uit Bodegraven negeerde daarbij instructies van de agenten. Zij hadden hem verboden zijn auto weg te zetten omdat hij teveel had gedronken. Toen de automobilist toch begon te rijden, vreesde een agent voor het leven van een collega die voor de auto stond.
Volgens Justitie hield de schietende agent zich aan de regels: ''Het gebruik van het vuurwapen vond plaats om iemand aan te houden die zich aan zijn aanhouding probeerde te onttrekken en die werd verdacht van een misdrijf waar meer dan vier jaar op staat.”
De advocaat-generaal benadrukte dat de zaak alleen maar verliezers kent. De uitspraak wordt over twee weken verwacht.