nieuws

Shell en SBM profiteren van olieprijzen

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen schommelden maandag rond de slotstanden van vrijdag. Shell en SBM Offshore profiteerden in Amsterdam van de herstellende olieprijzen. Verder stond kabelaar Altice in de belangstelling nadat het een nieuwe strategie bekendmaakte rond dochterbedrijven.
De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 15.45 uur nagenoeg onveranderd op 463,75 punten. Vrijdag sloot de index op het hoogste niveau van het jaar. De MidKap steeg 0,3 procent tot 655,27 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt lieten plussen van 0,1 procent noteren. De FTSE in Londen leverde 0,3 procent in. Wall Street is maandag gesloten voor Labor Day.
Saudi-Arabië en Rusland zetten de olieprijs maandag flink in beweging. Het vooruitzicht op een belangrijke verklaring van de twee oliereuzen stuwde de prijs aanvankelijk fors. Hun aankondiging van een werkgroep voor het volgen van de oliemarkt was echter minder dan waar op werd gehoopt, waardoor een groot deel van de winst weer verdampte. De prijs van een vat Amerikaanse
olie steeg 1,3 procent naar 45 dollar. Brent werd bijna 1 procent duurder bij 47,26 dollar per vat.
Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van 3,2 procent. De Franse bank Société Générale liet weten ondanks de koersval van vrijdag (bijna 11 procent) positief te blijven over het bedrijf. SBM zag vrijdag een schikking over afwikkeling van de Petrobras-affaire in Brazilië stuklopen, wat leidde tot onrust onder beleggers. Oliebedrijf Shell kreeg er 1,4 procent bij.
Altice koerste 1,6 procent in de min. Het kabelbedrijf deed een bod op de resterende 22,25 procent van de aandelen SFR Group die het nog niet bezit. Aandelen SFR werden in Parijs ruim 4 procent meer waard. Verder meldde Altice de afronding van de overname van Cablevision.
Vopak zag zijn beurswaarde 0,2 procent stijgen. Het tankopslagbedrijf voert verkennende gesprekken met het Antwerpse scheepvaartconcern Exmar over de mogelijke aankoop van de activiteiten van dat bedrijf op het gebied van opslag en behandeling van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) op schepen. Exmar werd in Brussel bijna 10 procent meer waard.
De euro was 1,1145 dollar waard, tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.