COOLSINGELRELLEN

Celstraf gevraagd voor slaan ME'er met een ijzeren buis tijdens Coolsingelrellen

Coolsingelrellen, ter illustratie.
Coolsingelrellen, ter illustratie. © MediaTV
Justitie heeft drie jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist voor poging doodslag op een ME'er tijdens de Coolsingelrellen. Een 34-jarige Rotterdammer heeft de politieman met een ijzeren buis geslagen.
Zelf zegt hij dat het zelfverdediging was. "Ik had niet de intentie hem te raken, maar ik reageerde op een klap die ik zelf plotseling kreeg. Ik was in paniek." Justitie ziet dat anders. De man kreeg het bevel verder te lopen maar bleef staan. Toen de ME hem verder duwde, raapte hij een ijzeren buis op van straat en begon wild te slaan. Hij raakte alleen het schild van de ME'er.
De Rotterdammer was op 19 november naar de Coolsingel gekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Opvallend is dat de man geen strafblad heeft. Dat gold ook voor twee andere verdachten van de Coolsingelrellen, die donderdag moesten voorkomen. Een vierde verdachte was wel eerder veroordeeld voor openlijk geweld, maar dat was tien jaar geleden.
Alle vier de verdachten hebben een baan of volgen een opleiding en hebben geen onderliggende problematiek als een psychische stoornis of afhankelijkheid van drugs.

Skateboard

Een 20-jarige Rotterdammer hoorde achttien maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk tegen zich eisen voor het gooien van stenen naar agenten en een politiebusje. De man gebruikte zijn skateboard om stenen los te wrikken uit de stoep. Na zijn aanhouding stak hij bij elke politiefoto zijn middelvinger op.
"Ik was op dat moment nog boos.. Er was zoveel emotie, ik was onzeker of ik mijn baan kon houden en mijn opleiding vervolgen." Hij was voor de betoging gekomen en heeft verklaard dat hij stenen was gaan gooien om de politie op afstand te houden. De man stond ook terecht voor een vechtpartij in het Museumpark in Rotterdam in juni van het vorig jaar.
Tegen een 29-jarige Rotterdammer is een jaar cel waarvan drie maanden voorwaardelijk geëist. Op beelden is te zien dat hij met fietsen en een tafelblad gooit naar twee politiewagens. Van de verdachten die donderdag moesten voorkomen, was hij het meest uitgesproken over zijn aanwezigheid die avond in de stad. "Het beleid van het kabinet is dubbelzinnig, niemand snapt het nog. Alles was al twee jaar op slot, daarom was ik gaan protesteren."

Snelkookpan

Ook zijn advocaat Mirjam Levy schetste de achtergrond van de rellen: "Niet als rechtvaardiging maar wel om erop te wijzen dat er veel verzet was tegen een onnavolgbaar coronabeleid. De samenleving was een soort snelkookpan, er hing spanning in de lucht." Zij zegt dat haar cliënt geen leidende rol speelde en alleen geweld tegen goederen heeft gebruikt.
De verdachte zelf: "Achteraf denk je: wat ben je nou aan het doen daar? Het was in een opwelling, meer om de sensatie dan dat ik actief meedeed." De man werd opgepakt nadat hij door camerabeelden was herkend door een collega. No hard feelings wederzijds: de Rotterdammer zegt dat hij 'liever gisteren dan vandaag' terug kan komen bij zijn werkgever.
De laagste strafeis was voor een verdachte van 18 jaar die als minderjarige wordt beschouwd: een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. De jongen heeft stenen en tegels gegooid naar de politie en op de motorkap van een politiewagen gestaan en trappende bewegingen gemaakt. Op camerabeelden is hij zeer herkenbaar omdat hij te midden van de tientallen zwart geklede relschoppers als een van de weinigen een witte jas droeg.
"Ik was niet voor de betoging gekomen maar had wat gegeten in het centrum. Ik denk dat het nieuwsgierigheid was. De sfeer was chaotisch, ik voelde de adrenaline. Maar ik heb grote spijt, vooral naar mijn familie toe." De verdachte is op jonge leeftijd in zijn eentje uit Saoedi-Arabië gevlucht. Het is niet bekend of een veroordeling gevolgen zal hebben voor zijn asielstatus.
Justitie benadrukte ook bij deze zitting de enorme impact die de Coolsingelrellen hebben gehad op de politie en andere hulpverleners. "Het was een oorlogsgebied, een hetze tegen politie, ambulancemedewerkers en de brandweer. Een politieman die in Afghanistan heeft gediend, zei dat hij nog nooit zo bang was geweest als die avond op de Coolsingel." De rechter doet op 10 februari uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl