nieuws

De voetbalconnectie tussen Rotterdam en China

Ooit moeten 10 miljoen (!) Chinese kinderen training krijgen van de voetbalschool van Todd Wijnstekers. "Dat is mijn Chinese dream", vertelt de 24-jarige Rotterdammer. En als het in één land mogelijk moet zijn, is het wel in China. Daar waar de kinderen verplicht opgroeien met voetbal.
De grootste voetbalsupporter van China is Xi Jinping, de president van China. Hij heeft als doel dat zijn land in 2030 het WK wint. Daarom moeten de kinderen op de basis- en middelbare scholen allemaal voetballen en worden bedrijven gestimuleerd om te investeren in voetbal. "De Chinezen zijn al sinds de tijd van Confusius enorm volgzaam ten opzichte van hun leiders", weet Sparta-voorzitter Rob Westerhof. De oud-topman van Philips woonde in de jaren '80 en '90 twee periodes in China en zoekt met Sparta ook nadrukkelijk naar samenwerking met het Aziatische land. "Van een totale overname zal geen sprake zijn, maar het is best mogelijk dat wij ooit een aantal procent van onze aandelen zullen verkopen."
In de economisch sterke gebieden rondom Hong Kong en Guangzhou werkt Sparta sinds twee jaar samen met een grote voetbalschool onder de naam Sparta Rotterdam Asia. Binnenkort start daar de Sparta Rotterdam Junior Soccer League. Jeugdtrainer Pjotr van der Marel was al tweemaal namens zijn club in China. "Ze zijn snel en technisch ook best goed, maar qua tactiek moet je ze heel veel leren."
Doordat het Chinese voetbal zo in opkomst is, komen er ook steeds meer gelukszoekers. Maar Todd Wijnstekers, deze zomer nog met acht Chinese talenten actief bij BZC in Rotterdam-Zuid, wil er echt iets neerzetten. "Ik woon nu anderhalf jaar in Suzhou en ben zeker nog van plan om er minimaal vijf jaar te blijven. Ik word ook elke dag met een lach wakker."
Bekijk de volledige reportage die op 5 september 2016 te zien is in Sportclub Rijnmond.