nieuws

Burgers morren over overheid: 'Kleine gemeenten doen het beter'

Meldingen waar niets mee wordt gedaan, call centers die geen informatie kunnen geven en ambtenaren die niet deskundig lijken te zijn: Nederlanders hebben nogal wat te klagen over hun contacten met de overheid, zo blijkt uit een peiling van de Nationale Ombudsman.
De vijfhonderd deelnemers geven het contact met de overheid gemiddeld een 'zuinige voldoende' van 6,5. Het onderzoek komt van de Nationale Ombudsman, maar ook ombudsman Anne Mieke Zwaneveld van de regio Rotterdam herkent de uitkomsten.
''Het speelt ook bij Rotterdam en andere gemeenten waar ik ombudsman mag zijn'', zegt Zwaneveld, die bepaald niet verlegen zit om voorbeelden. Zo is het bijvoorbeeld vaak onduidelijk wat er wordt gedaan met meldingen van burgers.
Lantaarnpaal
Ze noemt het voorbeeld van mensen die een defecte lantaarnpaal melden en na een tijdje bericht krijgen dat de melding is 'afgehandeld'. De gemeente heeft dan alleen opdracht gegeven voor de reparatie, maar in de ogen van de burger is nog niets gedaan.
Ook vervelend: medewerkers van gemeentelijke call centers die zich aan voorgeschreven antwoorden moeten houden en niets kunnen zeggen over de persoonlijke situatie van mensen. Zwaneveld: ''Daar worden mensen heel narrig van. Dat snap ik heel goed.''
Kleine gemeenten
Opvallend is dat kleine gemeenten het vaak beter doen dan grotere overheden. ''Als er iets is wat verbeterd moet worden, gaat dat in een kleine gemeente gewoon beter'', vertelt de ombudsman. ''Klein is fijn'', lacht ze.
De ombudsman roemt Krimpen aan den IJssel; ''Ze doen er echt hun best om de inwoner op maat te leveren waar om is gevraagd.'' De gemeente laat volgens haar ook zien waar het mis kan gaan bij schaalvergroting.
Grotere afstand
''Ze hebben nu een gemeenschappelijke sociale dienst met een aantal gemeenten rondom Krimpen heen'', legt Zwaneveld uit. De service zou daar lijden onder de grotere afstand tot inwoners van de plaats.
Om het rapportcijfer van 6,5 omhoog te krijgen zet Zwaneveld in op meer persoonlijk contact tussen burgers en ambtenaren. Ze zou het een verbetering vinden als bij problemen duidelijk is welke medewerker van de gemeente verantwoordelijk is voor het vinden van een oplossing.