nieuws

Zeilschip terug van plasticsoepmissie

Zeilschip Fantastiko is terug van haar eerste zeilexpeditie. Stichting By the Ocean ging met het schip naar Noorwegen om aandacht te vragen voor de toenemende hoeveelheid plastic afval in de zee.
De bemanning ging
vanuit Rotterdam via de Noordzee op pad. Doel van de expeditie was in kaart brengen hoe erg het gesteld was met de plastic soep.
Monsters
Tijdens de reis zijn drie soorten monsters genomen met potten en netten. Twee van het zeewater en een van de bodem. Die monsters worden onderzocht op hele kleine deeltjes plastic: micro- en nanoplastic.
"Dat zijn hele kleine stukjes plastic die kleiner zijn dan een nanometer en een micrometer", legt Thomas van Thiel van By the Ocean uit. "Dat zijn stukjes afgebrokkeld plastic uit bijvoorbeeld de wasmachine van fleecetruien. Dat kunnen we niet filteren."
Veel plastic
Van Thiel zegt dat in elk monster plastic is gevonden. Volgens hem gaat het niet alleen om kleine deeltjes, maar ook om flesjes en tasjes. "Het is schokkend om te zien hoe weinig mensen ervan weten."
De monsters worden nu onderzocht door onderzoeksinstituten. De resultaten worden in januari bekend.
Nieuwe expedities
By the Ocean heeft nieuwe zeereizen in de planning naar Spanje, Portugal en Schotland. Daarover is 9 oktober een informatiebijeenkomst in Rotterdam.