FEYENOORD

Feyenoord-geldschieter Pim Blokland: 'Uitkopen van Vrienden van Feyenoord is totaal niet aan de orde'

Pim Blokland
Pim Blokland © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Hoewel bij Feyenoord op sportief vlak de stijgende lijn is ingezet, blijft het rommelig achter de schermen in de Kuip. De Rotterdamse club heeft financieel weinig te besteden. Het nieuwe stadion hangt daarnaast als een molensteen om de nek van de club. Tijd om zakenman én supporter Pim Blokland te vragen om de situatie bij Feyenoord te duiden.
Als één van de Vrienden van Feyenoord heeft Blokland in het Maasgebouw en de Kuip veel in de melk te brokkelen. Blokland is te spreken over hoe technisch directeur Frank Arnesen bij Feyenoord functioneert. "Ik ben er heel blij mee. Hij is misschien niet zo goed begonnen, maar het is altijd lastig als je nieuw bent bij de club. Als je ziet wat hij op het veld heeft gezet met relatief weinig investeringen en met trainer Arne Slot erbij, dan kun je niet ontevreden zijn."
Ook Blokland ziet dat er bij Feyenoord veel is veranderd. "Vorig jaar was ik blij als ik tijdens wedstrijden voor de televisie zat. Dan kon ik tijdens de wedstrijd nog even naar een andere zender zappen. Nu hoop ik dat Feyenoord nog eens in de verlenging speelt, want dan zie ik nog eens een halfuur lang goed voetbal", knipoogt de bekende Feyenoord-supporter.

'Uitkopen van de Vrienden totaal niet aan de orde'

Maar alles valt en staat met investeringen, zegt de vermogende Blokland. "Als Ajax één speler haalt, dan kan Feyenoord ruimschoots een heel elftal bij elkaar kopen", maakt hij duidelijk.
Dat Feyenoord krap bij kas zit, is een bekend verhaal. Blokland benadrukt dat er veel geld moet binnenkomen. Wat de achtergrond van de investeerders is, maakt hem niet uit. Blokland waarschuwt wel: "Als je een Feyenoord-hart hebt, dan ga je dit nooit doen. Zo ben ik er ook mee begonnen. Ik had geen investeringen. Toen ik instapte, kon ik wat afschrijven en had ik een belastingvoordeeltje." Blokland legt uit dat Amerikanen anders naar investeringen bij een voetbalclub kijken en is daarom geen voorstander van Amerikaanse investeerders.
De tekst gaat verder onder de foto:
Het Maasgebouw
Het Maasgebouw © Rijnmond
Blokland maakt onderdeel uit van de Vrienden van Feyenoord, een kapitaalkrachtige groep supporters die de Rotterdamse club financieel ondersteunt. "De Vrienden van Feyenoord moeten helemaal niet uitgekocht worden. Dat is helemaal niet aan de orde. Het kan best zo zijn dat we er over twintig jaar nog steeds zitten. Waarom niet? Toen we begonnen hebben we gezegd dat zodra Feyenoord financieel gezond is, we dan moeten gaan uitkijken of we eruit konden gaan stappen. Dan moest Feyenoord zelf de broek op kunnen houden. We zijn nu tien jaar verder. We stonden er heel goed voor, maar door corona zijn we weer een heel stuk achteruit gelopen. Maar er is écht geen must", stipt Blokland aan. "Maar mocht het goed zijn voor Feyenoord, dan valt er altijd over te praten."
Kijk hieronder naar het interview met Feyenoord-geldschieter en -supporter Pim Blokland. De tekst gaat verder onder de video:
Pim Blokland: 'Het uitkopen van Vrienden van Feyenoord is totaal niet aan de orde'
Wel is hij het ermee eens dat er te veel entiteiten bij Feyenoord zijn. "Het is niet zo gecompliceerd, maar het kan en moet inderdaad veel eenvoudiger. Maar het STICO (Stichting Continuïteit Feyenoord, red.) gaat natuurlijk nooit weg, omdat daar het gouden aandeel van de club in zit." Op termijn zullen alle entiteiten wel één worden, verwacht Blokland.

Nieuw stadion: 'Fiftyfifty, anders de Kuip renoveren'

Over het nieuwe stadion is Blokland terughoudend. Eerder werd bekend dat de BVO van Feyenoord de handen van het stadiondossier Feyenoord City trok, maar dat betekent volgens hem niet dat het nieuwe stadion er niet komt. "Ik houd het op fiftyfifty", zegt Blokland, die voor en tegen het plan is geweest.
"Het uitgangspunt moet zijn wat het beste voor Feyenoord is. We moeten er veel aan over houden. Als je er niet op vooruit gaat, waarom zou je dan het risico nemen om het grootste stadion met veel meer toeschouwers neer te zetten? Dat risico moet Dennis te Kloese, de nieuwe algemeen directeur van Feyenoord, afwegen. Het alternatief is dan de Kuip renoveren. Wat moet je anders? Maar dat kost óók geld."

'Positieve geluiden over Te Kloese'

Blokland heeft als aandeelhouder Te Kloese aangenomen. "Ik kende hem als persoon niet, want hij was twaalf jaar weg uit Nederland. In mijn netwerk heb ik geïnformeerd en daar kreeg ik positieve geluiden uit. Te Kloese is voetbalgek. Ik hoop dat hij zich niet te veel met alleen voetbal gaat bemoeien, maar ook met andere dingen. Dáár is Te Kloese natuurlijk voor aangesteld, maar dit is wel fijn."
Sinds ik in Feyenoord ben gestapt, is het geen één dag rustig geweest.
Feyenoord-geldschieter Pim Blokland
Te Kloese heeft, in allerlei functies, vooral meters in Amerika en Mexico gemaakt. "Daar gaan ze anders om met merchandise dan in Nederland. Ik hoop dat Te Kloese ons daarmee een goede duw kan geven, zodat we op dat gebied meer inkomsten genereren", legt Blokland uit. Zelf heeft hij nooit de rol van algemeen directeur van Feyenoord geambieerd. "Sinds ik in Feyenoord ben gestapt, is het geen één dag rustig geweest."

Honkbal

Blokland maakte vrijdag bekend dat hij met zijn bedrijf Klupp Sportswear in het honkbal stapt. “Wij gaan een 4-jarige samenwerking aan met de KNBSB”, vertelt hij. “We hebben voor de bond een nieuw kledingpakket ontworpen. Alle selectieteams in het honkbal en softbal gaan in onze kleding spelen met ons nieuwe merk Majr. De KNBSB is voor ons een mooi uithangbord om een start te maken.”
Kijk hieronder naar de video over de nieuwe samenwerking van Pim Blokland. De tekst gaat verder onder de video:
Pim Blokland stapt ook in het honkbal
Ook met de honkballers van Neptunus is Blokland nog in gesprek. “We hebben voor Neptunus ook samples gemaakt, die vonden ze heel mooi. Onze volgende stap is om Neptunus over de streep te trekken. Dat levert ons veel exposure op, met de naam die de club in Europa heeft.”

'Standbeeld en tribune voor Feyenoord-icoon Jansen'

Ook Blokland is geraakt door het overlijden van het Feyenoord-icoon Wim Jansen. Hij stierf deze week op 75-jarige leeftijd. "Ik wist dat het niet goed met hem ging, maar je schrikt als je een appje krijgt dat Wim is overleden. Ik kom uit zijn generatie, waar maar weinig van over blijft. Af en toe zie ik er nog een paar daarvan: de laatsten der Mohikanen." Blokland denkt veel mensen binnen het voetbal, zeker bij Feyenoord, gaan missen.
Als het aan Blokland ligt, dan wordt er op z'n minst een tribune in het stadion naar Jansen vernoemd en krijgt het Feyenoord-icoon een standbeeld. "Die tribune moet er toch bij? Jansen heeft lang voor Feyenoord gespeeld, op een klein uitstapje na. Maar dat vergeven we hem", zegt Blokland.