nieuws

Wereldmuseum gered door landelijke samenwerking

Wereldmuseum
Wereldmuseum
Het Wereldmuseum in Rotterdam gaat intensief samenwerken met het Nationaal Museum voor Wereldculturen in Leiden en Amsterdam. De samenwerking is geboren uit pure noodzaak, omdat de jaarlijkse subsidie van de gemeente Rotterdam voor een groot deel wegvalt.
Voorheen kreeg het Wereldmuseum 4 miljoen euro per jaar. Vanaf volgend jaar brengt Rotterdam dat terug naar een kleine vijf ton per jaar. Van dit geld kan het Wereldmuseum niet zelfstandig voortbestaan. Samenwerking is de
.
Bruidsschat
Op het stadhuis wordt nog gewerkt aan de laatste details van de deal. Belangrijkste punt is hoeveel geld het Wereldmuseum meekrijgt om een landelijke samenwerking mogelijk te maken.
Gesproken wordt over een 'bruidsschat' van een aanzienlijk bedrag. Er is 4 miljoen euro extra beschikbaar voor cultuur. Dit geld is beschikbaar gekomen door een meevaller van 50 miljoen euro op de begroting van de gemeente Rotterdam.
Toekomstige fusie
Het Nationaal Museum voor Wereldculturen bestaat uit het museum voor Volkenkunde in Leiden, het Tropenmuseum in Amsterdam en het Afrika Museum in Berg en Dal. Deze drie musea zijn in 2014 gefuseerd, omdat anders de rijkssubsidie zou wegvallen.

Het relatief nieuwe museum heeft eerder laten weten dat samenwerking met het Wereldmuseum lastig is zonder extra geld. "Met ons valt weinig meer te bespreken als er geen geld meer wordt gereserveerd", zei directeur Stijn Schoonderwoerd in juni.
Een intensieve samenwerking op landelijk niveau is voor het Wereldmuseum een eerste stap naar een fusie. Het toekomstscenario is een Rijksinstituut voor Volkenkunde in Rotterdam, Leiden en Amsterdam. Dat zou op termijn volledig vanuit het Rijk gefinancierd kunnen worden.
Problemen
Het Wereldmuseum kampt al lange tijd met problemen. De bezoekersaantallen vallen tegen, het beheer van de collectie is niet op orde en onder het bewind van de vorige directeur raakte het museum in financiële nood.
De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur adviseerde onlangs de Rotterdamse subsidie terug te schroeven en de expertise met andere musea te bundelen.