nieuws

Boijmans krijgt herontdekt waardevol kunstwerk

Het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen krijgt een bijzonder schilderij uit de zeventiende eeuw voor onbeperkte tijd in bruikleen. Het kunstwerk van de Italiaanse schilder Guercino is enkele miljoenen waard. De afbeelding 'David met het hoofd van Goliath' werd in 1657 geschilderd.
Achter het schilderij schuilt een bijzonder verhaal. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kocht het werk 65 jaar geleden voor een schamele 300 gulden. Het moest dienen als wandversiering in een kantoor in Hoorn, zegt het Noord-Hollandse waterschap.
Taxateur
Na een aantal jaar verdween het naar een depot van het waterschap in Heerhugowaard. Daar lag het jaren te verstoffen. Een taxateur die toevallig op het werk stuitte, zei dat het weleens een bijzonder werk zou kunnen zijn.
Een Britse kunsthistoricus stelde vorig jaar met zekerheid vast dat Guercino de maker is van het schilderij. Het is gebaseerd op het Bijbelverhaal van de herder David die de reus Goliath doodde door een steen tegen zijn hoofd te gooien.

Schilderij is van iedereen

Volgens waterschapshistoricus Diederik Aten is de ontdekking van het schilderij goed nieuws voor alle Nederlanders. ''We zijn een overheidorganisatie. Het schilderij is dus van iedereen.''
Het doek van 2 meter bij 1.50 meter heeft wel geleden onder het verblijf bij het waterschap. In eerdere decennia werd door waterschapsbestuurders volop gerookt in het bijzijn van het werk.
Totaal donkerbruin
''Het was totaal donkerbruin'', lacht historicus Aten. ''Maar die aanslag is heel makkelijk op te knappen. We hebben het schilderij ook schoon laten maken.''
Pas na de opknapbeurt ontdekte het waterschap wat ze precies in huis hadden. ''Die schitterende donkerblauwe avondlucht was egaal donkerbruin'', zegt de historicus.
Barok
Barokschilder Giovanni Francesco Barbieri, beter bekend als Il Guercino (De Schele), leefde van 1591 tot 1666. Hij wordt beschouwd als een van de beste schilders van de Italiaanse barok.
Boijmans Van Beuningen is het enige museum in Rotterdam dat al een ander schilderij van Guercino in bezit heeft.
Het gaat om het 'Landschap van de Baadsters'. Andere werken zijn te zien in onder meer Sint-Petersburg en Los Angeles.