JUSTITIE

Wik H. vrijuit in zaak verdwijning Jaïr Soares

Jaïr Soares
Jaïr Soares © Politie
Schiedammer Wik H. was op vakantie in Frankrijk toen Jaïr Soares in 1995 op het strand van Scheveningen verdween. Hij kan daarom niets te maken hebben met de verdwijning van de 7-jarige Rotterdamse jongen. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag bekend gemaakt.
"De politie is vanochtend bij hem geweest en heeft zelfs excuses gemaakt. De officier van justitie zei dat het bewijs flinterdun was", vertelt Niek Heidanus, de advocaat van de Schiedammer. "Flinterdun? Het was helemaal niks. Als ze direct aan Wik H., zijn familie of aan mij hadden gevraagd waar hij ten tijde van de verdwijning was, dan hadden we dat direct kunnen oplossen."
Zijn cliënt heeft volgens de advocaat onnodig veel last gehad van de publiciteit rondom de zaak. Wik H. zit nog in het laatste deel van de 18 jaar gevangenisstraf en tbs die hem werd opgelegd na de Schiedammer Parkmoord in 2000, waarbij de 10-jarige Nienke Kleiss werd misbruikt en het leven liet. Haar vriendje Maikel werd ernstig mishandeld.
De nieuwe verdenking vanuit justitie had voor Wik H. verregaande gevolgen. Heidanus: "Hij moest een week alleen doorbrengen. Hij mocht niet meer de afdeling af. Daarom moest hij met zijn opleiding stoppen. Het heeft hem echt schade toegebracht. Waarom?"
Volgens justitie kwam H. in beeld door overeenkomsten tussen de vermissingszaak van Jaïr Soares met de Parkmoord. Ook had zich bijna 25 jaar na dato een nieuwe getuige gemeld. Eén en ander was voldoende om de man na al die jaren als verdachte te horen.