nieuws

Klein verlies voor beurs Amsterdam

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De beurs in Amsterdam liet dinsdag aan het einde van de ochtendhandel een klein verlies zien. Elders in Europa was het beeld wisselend. Beleggers moesten het doen met een nagenoeg lege agenda. Ook vanuit de Verenigde Staten ontbreekt sturing, omdat Wall Street maandag wegens een feestdag gesloten bleef.
De AEX-index op Beursplein 5 stond omstreeks 11.40 uur 0,2 procent lager op 463,33 punten. De MidKap steeg 0,1 procent naar 655,90 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,4 procent. Londen zakte 0,2 procent.
In de AEX ging biotechnologiebedrijf Galapagos aan kop met een plus van 3 procent. De Europese Commissie heeft het middel GLPG1690 van Galapagos de status van weesgeneesmiddel gegeven voor de behandeling van patiënten met idiopathische longfibrose (IPF).
Aegon was de grootste daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 2,2 procent. De verzekeraar kondigde aan dat zijn financieel directeur per 1 december vertrekt vanwege persoonlijke redenen.
In de MidKap ging het aandeel OCI 7,4 procent onderuit. Het Egyptische kunstmestbedrijf heeft in de eerste helft van dit jaar een lagere omzet behaald. Dat kwam vooral door lagere verkoopprijzen en omzetverlies door een brand bij een fabriek in Geleen.
Vastned en Wereldhave stonden met plussen tot 3,1 procent bij de sterkste stijgers in de MidKap. Beide bedrijven profiteerden van een adviesverhoging bij de Amerikaanse zakenbank JPMorgan. Air France-KLM noteerde vlak. Het concern is niet van plan zijn bezuinigingsplannen te schrappen.
Bayer daalde in Frankfurt 0,2 procent. Het chemieconcern heeft zijn overnamebod op Monsanto opnieuw verhoogd. Het nieuwe bod waardeert Monsanto op 56 miljard dollar exclusief schuld. Monsanto wees in juli al een verhoogd overnamebod van Bayer af, maar wel bleven de partijen in gesprek.
De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde 1,1 procent hoger op 44,94 dollar. Brent zakte 0,7 procent tot 47,32 dollar per vat. De euro was 1,1163 dollar waard, tegen 1,1148 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.