nieuws

Vlaardingse (24) is jongste museumdirecteur van Nederland

Nét 24 jaar en nu al directeur van een museum. Waar veel jonge twintigers net beginnen aan hun carrière of nog een hun oude horecabaantje hebben, heeft de Vlaardingse Judith Kadee niet zomaar een baan. Ze staat aan het hoofd van Villa Mondriaan in Winterswijk en is de jongste museumdirecteur van Nederland.
Kadee had maandag haar eerste werkdag en trof meteen een 'gestructureerde chaos' aan.
"We zijn heel druk met een nieuwe tentoonstelling opbouwen. Mensen lopen heen en weer, ik moest me inlezen, veel mensen ontmoeten, koffie drinken. Ik voelde me wel een beetje als directeur'', vertelt ze enthousiast.
Villa Mondriaan is geen onbekende plek voor Kadee. Ze liep er stage als junior directeur en woonde toen zelfs in het museum. "Op de zolder zit een appartement waar stagiairs wonen. Het is een heel bijzondere stageplek."
Duitsers
Na de stage en de studie Museum Studies wist de Vlaardingse meteen dat ze op de goede plek zat. Ze heeft flink wat ambities voor komende tijd. Villa Mondriaan ligt aan de Duitse grens. Het trekken van meer Duitse bezoekers staat dan ook hoog op haar lijstje.
"Verder wil ik vooral veel mooie tentoonstellingen maken op hoog niveau", zegt Kadee.
"En volgend jaar is het Mondriaanjaar in Nederland. Dat is een mooie kans om Nederland zoveel mogelijk in Mondriaanstijl te steken."