nieuws

'Lessen trekken uit ontuchtzaak wiskundeleraar'

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs) wil lessen trekken uit de ontuchtzaak rond een wiskundeleraar. ''Het onderwijs hoort een veilige plek te zijn. Het is schrikken als je hoort van zo'n zaak en dat hij op meerdere scholen heeft gewerkt'', zegt de bestuurder.
De leraar uit Spijkenisse werd vorige maand opgepakt op verdenking van het maken van kinderporno. Daarop bleek dat meerdere scholen hem hadden ontslagen na ongewenst gedrag. Toch kon de man steeds weer op een andere plek aan de slag gaan.
De Onderwijsinspectie kreeg wel meldingen over de docent, maar er werd geen aangifte gedaan. De zaak kwam pas aan het rollen toen de leraar in juli werd opgepakt op verdenking van aanranding, die al in 2014 zou hebben plaatsgevonden.
Referenties controleren
De Jonge roept scholen op altijd referenties te controleren als een nieuwe docent wordt aangenomen. Een voormalige werkgever van de verdachte docent benadrukte overigens eerder dat de man beschikte over aanbevelingen en een verklaring omtrent gedrag.
Volgens de wethouder moeten scholen en de Onderwijsinspectie om de tafel gaan zitten om te kijken hoe herhaling kan worden voorkomen. ''Scholen zijn meldingsplichtig richting de inspectie. Het is aan de inspectie om daarnaar te handelen.''
Meldingen
Het is volgens De Jonge nog te vroeg om te zeggen waarom de docent steeds weer werk kon vinden in het onderwijs. ''Zijn de meldingen wel goed gebeurd?'', vraagt de wethouder zich hardop af. ''Is er wel adequaat op gereageerd?''
De 28-jarige docent blijft nog zeker drie maanden in voorarrest zitten. Er zijn tot dusver drie aangiften tegen de man binnengekomen. Het Openbaar Ministerie riep slachtoffers eerder op naar de politie te stappen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl