nieuws

Vlaardingen wil gratis wifi via camerapalen centrum

De gemeente Vlaardingen heeft een slimme manier bedacht om snel en betaalbaar gratis wifi aan te kunnen bieden in de binnenstad. Bezoekers van het centrum moeten straks kosteloos kunnen internetten via de camerapalen die overal het centrum staan.
De camerapalen hebben volgens het gemeentebestuur voldoende capaciteit om ook internet te verzorgen. De apparaten zijn met een glasvezelnet met elkaar verbonden en zouden bovendien eenvoudig kunnen worden voorzien van zogeheten wifi-stations.
Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad in een brief voorgesteld een jaar te experimenteren met de gratis wifi. Daarna volgt een evaluatie. De gemeente benadrukt geen winst te willen maken en dus niet te concurreren met het bedrijfsleven.
Hangjongeren
Tijdens de pilot kan ook geëxperimenteerd worden met het aan- en uitschakelen van de wifi op bepaalde tijdstippen, ''indien er sprake zou zijn van overlast van bijvoorbeeld
hangjongeren.''
Aan het plan hangt in eerste instantie een prijskaartje van ruim 55.000 euro, waarmee allerlei benodigdheden worden aangeschaft. ''De kosten van de internetaansluiting zullen rond de 5.000 euro per jaar bedragen'', schrijft het gemeentebestuur aan de raad.
Het plan is onder meer bedoeld om mensen te verleiden vaker en langer een bezoek aan de binnenstad te brengen. De winkeliersvereniging Stichting Stadshart Vlaardingen is al bijgepraat en zou het plan wel zien zitten.