nieuws

'Ouderinitiatief' voor huisvesting kinderen met beperking

Jongvolwassenen met een verstandelijke beperking krijgen dankzij een initiatief van hun ouders eigen woningen mét permanente begeleiding in Hendrik-Ido-Ambacht. ''Leuk dat ze met leeftijdsgenoten samen kunnen gaan wonen'', vindt een van de moeders.
De 28-jarige Jolanda, met het syndroom van down, kan uitkijken naar een bijzonder cadeau: ze mag eindelijk op zichzelf gaan wonen. Dat dankt ze aan haar moeder, die met andere ouders naar de woningcorporatie stapte om dat mogelijk te maken.
De twintiger heeft wel even moeten wachten op haar eigen plekje. ''Ze was achttien toen ik begon een visie te schrijven'', vertelt moeder Maria Vermeeren. ''Ik dacht: hoe moet ze nou gaan wonen.'' Andere ouders reageerden enthousiast en sloten zich aan bij het initiatief.
Crisis
Maria vond uiteindelijk een luisterend oor bij woningbouwvereniging Trivire. 'Woningcorporaties hebben een verplichting om ook voor deze mensen te zorgen'', vertelt ze. ''Maar de woningmarktcrisis kwam eraan, dus het heeft jaren geduurd.''
De vereniging werkt inmiddels aan vijftien zorgwoningen in het gebied De Watervogels. De bouw is in april begonnen en moet volgens de ouders tegen het einde van het jaar zijn afgerond.
Jolanda is alvast dolblij dat ze straks haar eigen plekje heeft. ''Mama is eigenlijk een beetje streng voor mij'', lacht ze. ''Ik weet dat ik 24 uurs-begeleiding krijg. Maar als ik het zelf ga doen, dan wil ik het ook zelf doen'', zegt ze trots.

Wonen en zorg gescheiden

Uniek aan het project is dat wonen en zorg gescheiden is. Hierdoor hebben ouders/verzorgers en de bewoners de volledige regie over de zorg.
"Vinden we de kwaliteit van zorg niet kloppen, dan kunnen we een andere zorgaanbieder kiezen. Dat gaat niet in zorginstellingen; ben je het daar niet eens met de zorg, dan zul je een andere woning moeten zoeken.", aldus Vermeeren.
Er hebben zich inmiddels twaalf bewoners gemeld, dus er is nog plek over. Voor meer informatie kunnen mensen terecht bij de Stichting Anderdak: info@anderdak.nl.