nieuws

Rotterdam trekt tientallen miljoenen uit voor redding Wereldmuseum

Het Rotterdamse college wil in totaal 20 miljoen euro steken in het noodlijdende Wereldmuseum. De instelling moet dan wel intensief samenwerken met het Nationaal Museum voor Wereldculturen (NMVW) in Leiden en Amsterdam.
Het Rijk trekt daarnaast eenmalig een half miljoen euro uit om de samenwerking tussen de twee musea van de grond te krijgen.
Het Wereldmuseum kan de komende vier jaar rekenen op 5 miljoen euro subsidie per jaar, zo staat te lezen in het Cultuurplan 2017-2020. Voorwaarde daarvoor is dat de twee musea heel intensief samenwerken.
Cultuurbegroting
Het Cultuurplan is woensdag gepresenteerd. Het college doet in het stuk voorstellen hoe het jaarlijkse budget van 76 miljoen euro moet worden verdeeld binnen de Rotterdamse cultuursector. De gemeenteraad stemt daar vervolgens over.
De gemeente erkent dat het gaat om forse bedragen, maar vindt het noodzakelijke uitgaven. ''We hebben natuurlijk schitterende instellingen. Om die iconen overeind te houden en elke dag maar weer de poorten open te houden, dat betekent dat je er geld voor moet hebben'', zegt wethouder Pex Langenberg.
Dinsdag meldde RTV Rijnmond al dat het Wereldmuseum is gered is door de samenwerking met het NMVW en de hulp van de gemeente en het Rijk.
NMVW
Het Nationaal Museum voor Wereldculturen is een relatief nieuwe museum dat bestaat uit het museum voor Volkenkunde in Leiden, het Tropenmuseum in Amsterdam en het Afrika Museum in Berg en Dal. Deze drie musea zijn al in 2014 gefuseerd, omdat anders de rijkssubsidie zou wegvallen.

De directeur van het NMVW heeft eerder laten weten dat samenwerken met het Wereldmuseum lastig is zonder extra geld.
Die obstakels zijn met de financiële injectie van de gemeente Rotterdam uit de weg geholpen.
NMVW-Directeur Stijn Schoonderwoerd is dan ook een 'blij mens'. Hij is ervan overtuigd meer bezoekers naar het museum te kunnen lokken. ''Er komen hier steeds meer mensen naartoe om van de stad te genieten'', vertelt hij.
Om die bezoekers binnen te halen komt Schoonderwoerd met 'meer tentoonstellingen en grotere onderwerpen'. ''Het is op onze andere locaties gelukt, dus het gaat in Rotterdam ook lukken.''