nieuws

Rotterdam haalt 2 miljoen weg bij Theater Hofplein

Hofplein Theater Rotterdam
Hofplein Theater Rotterdam
Theater Hofplein Rotterdam krijgt waarschijnlijk de komende vier jaar in totaal 2 miljoen euro subsidie minder van de gemeente. Dat is een minder groot bedrag dan gedacht, want er lag een advies om de financiële steun met bijna 4 miljoen te korten.
De gemeente is van plan de financiële steun aan Theater Hofplein te verminderen. Dat staat in het zogenoemde Cultuurplan 2017-2020 dat het Rotterdamse college woensdag heeft gepubliceerd.
Het voorstel is om aan het Theater Hofplein Rotterdam in de periode 2017-2020 jaarlijks een kleine 1,3 miljoen euro subsidie te verstrekken. Nu is dat nog 1,8 miljoen euro per jaar.
Wethouder Pex Langenberg (Cultuur) wijkt hiermee af van het advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC). Die had geadviseerd om Theater Hofplein vanaf volgend jaar in totaal 950.000 euro subsidie per jaar te geven, een halvering dus.
Luxor Theater
In totaal hebben 118 culturele instellingen subsidie bij de gemeente aangevraagd. 35 aanvragen zijn afgewezen. Het Rotterdamse college wil 24 cultuurinstellingen meer geld geven dan de RRKC heeft geadviseerd. Zes instellingen krijgen meer.
Een van de instellingen die erop vooruit gaan, is het Luxor Theater. Dat krijgt er ruim 1 miljoen euro per jaar bij. De subsidie komt daarmee op bijna 2,5 miljoen per jaar. Ook hier had het RRKC juist aangeraden de subsidie geleidelijk te verminderen.
Het college wijkt daar vanaf, omdat het theater een toegankelijke programmering aanbiedt voor een breed publiek. Het Luxor is daarom een essentieel onderdeel in het cultuuraanbod, zegt Langenberg.
Wereldmuseum
Het Wereldmuseum heeft ook een uitzonderingspositie gekregen. Hoewel de RRKC maar 450.000 euro subsidie had geadviseerd, krijgt het museum 5 miljoen euro om te blijven bestaan.
De gemeenteraad moet nog goedkeuring geven aan het Cultuurplan 2017-2020 en kan met wijzigingsvoorstellen komen. Pas daarna is het zeker of de subsidieplannen doorgaan.