nieuws

Flakkeese nieuwe Fotograaf des Vaderlands

Robin de Puy uit Oude-Tonge is de nieuwe Fotograaf des Vaderlands. Dit is bekend gemaakt voorafgaand aan de Fotoweek, die van 9 tot 18 september plaatsvindt.
De Puy (1986) neemt het stokje over van Ahmet Polat en is hiermee een jaar lang het

gezicht van de Nederlandse professionele fotografie.
De fotografe is in haar nopjes met haar nieuwe titel. ''Dat is natuurlijk wel een hele mooie waardering voor alles wat ik neer heb gezet'', glundert ze.
De Puy kreeg de titel niet cadeau. Ze zegt flink haar best te hebben gedaan. Zo had ze een expositie in het fotomuseum in Den Haag.
De fotografe staat bekend om haar confronterende foto's. ''Ik denk dat mijn beelden niet alleen hard en confronterend maar ook toegankelijk zijn'', legt ze uit.
''Ik ben niet van het verbergen: ik pak liever iets wat iemand onderscheidt. Of dat nou een gedraging of een uiterlijk kenmerk is'', vervolgt De Puy. '' Graag pak ik dat, vergroot ik het en fotograaf ik het zodat het voor mij weer een zekere schoonheid heeft.''
Aandacht voor fotografie
Fotoweek is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en Foam Fotografiemuseum Amsterdam. De organisatie houdt jaarlijks een evenement waarbij fotografie als vak, kunst, hobby en beeldtaal bij het brede publiek onder de aandacht wordt gebracht.
Het is de vierde keer dat een Fotograaf des Vaderlands wordt benoemd. De Puy maakt rond het thema 'Kijk! Dit ben ik' een bijzondere serie in Denemarken over haar 81-jarige oom die aan Alzheimer lijdt.
''Toen ik hoorde dat hij Alzheimer had, dacht ik: daar moet ik iets mee voordat het niet meer kan'', vertelt de fotografe. ''Wat ik daar probeer te doen is in iemand hoofd kruipen en kijken hoe hij dingen ervaart en dat over te brengen.''
Tijdens de fotoserie leerde De Puy haar oom steeds beter kennen. ''We zien steeds heftiger en beter wie hij is. Er komt een soort kinderlijke man in dat oude lichaam. Er zitten geen grenzen aan.'' Haar oom zou het zelf 'heel bijzonder' vinden.
Combinatie van fotografie en film
Niet alleen de oom van de fotografe is blij met haar werk. Ook Fotoweek is lovend over het werk van De Puy. Volgens de organisatie zijn haar foto's altijd intiem en balanceren ze op de rand van documentairefotografie.
"De beelden voor dit project zijn een combinatie van fotografie en film, want taal en beweging zijn voor De Puy een essentieel onderdeel van iemands identiteit."
De beelden zijn vanaf 15 september te zien op het internationale fotofestival BredaPhoto.