FEYENOORD

KIJK TERUG: Feyenoord neemt op indrukwekkende wijze afscheid van Wim Jansen en vernoemt plein op Varkenoord naar icoon

Er werd veel vuurwerk afgestoken bij het afscheid van Feyenoord-icoon Wim Jansen
Er werd veel vuurwerk afgestoken bij het afscheid van Feyenoord-icoon Wim Jansen © Rijnmond
Bij De Kuip hebben Feyenoord-supporters massaal de laatste eer bewezen aan de overleden clublegende Wim Jansen. Hij stierf deze week op 75-jarige leeftijd. Rijnmond zond het eerbetoon aan het Feyenoord-icoon online live uit.
Vanaf 11 uur verzamelden oud-spelers en trainers zich bij het Maasgebouw waar een besloten dienst werd gehouden voor Wim Jansen. Op voetbalgebied was iedereen het met elkaar eens: Jansen hoort bij de grootste spelers die de club ooit voortbracht. Maar ook buiten het veld was hij geliefd. Oude bekenden omschrijven Jansen als sympathiek, prettig in de omgang, iemand zonder sterallures en vooral als een heel warm mens. Met daarnaast ontzettend veel kijk op 'het spelletje'.
Na de dienst ging de rouwstoet naar het voorplein. De stoet reed langs de trofeeën die Jansen tijdens zijn spelerscarrière won. Zo zagen supporters onder andere de Europacup 1, de UEFA Cup en de wereldbeker staan uit de gouden tijden van de club. Daarin had Wim Jansen een groot aandeel. Bij de poort vormden vele supporters die op het afscheid waren afgekomen een indrukwekkende erehaag.
Bekijk hier een compilatie van het indrukwekkende afscheid van Wim Jansen:

Al rijdend door de erehaag werden vele fakkels ontstoken en klonk er gezang en applaus. Onder de letters 'Stadion Feyenoord' was een spandoek met de beeltenis van Jansen opgehangen en op dat punt stopte de stoet. Daar klonk massaal het 'You'll Never Walk Alone'. Vervolgens reed de stoet door naar Varkenoord waar een plein naar de overleden Feyenoorder werd vernoemd.
De tekst gaat verder onder de tweet:
Als klein jongetje al wist Jansen dat hij ooit in De Kuip wilde spelen, nadat hij met zijn vader een wedstrijd had bezocht. Op 10-jarige leeftijd werd hij lid van de club en doorliep hij de jeugdopleiding van de Rotterdammers. In 1965 stroomde hij door naar het eerste elftal waar hij samen ging spelen met zijn grote voorbeeld Coen Moulijn.
Na zijn spelersloopbaan keerde Jansen terug op verschillende posities terug bij zijn geliefde Feyenoord. Als trainer, waarmee hij met Feyenoord de KNVB Beker won, maar ook als technisch directeur, assistent-trainer en jeugdtrainer. In zijn laatste jaren fungeerde hij als klankbord voor jeugdtrainers op Varkenoord. Ook in het buitenland was Jansen succesvol. Zo won hij als trainer van het Schotse Celtic in het seizoen 1997/1998 de dubbel. Ook daar stond men vandaag stil bij het overlijden van Wim Jansen.
De tekst gaat verder onder de tweet:
Met het overlijden van Jansen neemt Feyenoord in korte tijd weer afscheid van een geliefde oud-speler. Slechts acht dagen geleden stond het plein voor de Kuip ook al vol toen om afscheid te nemen van Christian Gyan die op 43-jarige leeftijd overleed aan kanker.
Via de onderstaande stream kun je de gehele tocht van de rouwstoet over het voorplein terugkijken:
Er was ook een liveblog rondom de uitvaart van Jansen. Daarin zie je reacties van de voetbalwereld die afscheid heeft genomen van het clubicoon van Feyenoord.