nieuws

Mannendag op Schiedamse school: 'Juf ruikt lekkerder'

Basisscholen hebben steeds minder meesters die ze voor de klas kunnen zetten. Openbare basisschool Het Windas in Schiedam liet zich daarom woensdag 'overmeesteren'. Sommige kinderen hebben hun twijfels: "Juffen ruiken veel lekkerder."
Meesters uit het hele land zijn ingevlogen om les te geven op de school. Juffen zijn naar huis gestuurd, zodat de kinderen allerlei 'mannendingen' kunnen doen. Dat betekent raketten afschieten, naar auto's kijken, sporten en vooral: geen gewone les.
De mannen werden 's ochtends groots onthaald. Via een rode loper en door een haag van kinderen kwamen ze binnen. Daar werden ze één voor één voorgesteld.
Lekker ruiken
De verwachtingen bij de kinderen waren hooggespannen. ''Lezen, schrijven, spelling'', somt een kind op als hem wordt gevraagd wat hij denkt te gaan leren van de meester. Een ander jongetje is minder enthousiast. Juffen ruiken toch beter, vindt hij.
Een meisje heeft ook liever een juf omdat 'de meester schreeuwt en de juf niet'. Maar het lijkt erop dat de meeste kinderen van Het Windas liever een meester hebben. Een jongen vertelt de mannendag 'superleuk' te vinden omdat hij nog nooit een meester heeft gehad.
Salaris
Veel mannen in het basisonderwijs zouden het laten afweten, omdat er weinig doorgroeimogelijkheden zijn en het te weinig verdient.
Meester Daniël kan zich dat wel voorstellen "als je de kostwinner bent". Zelf heeft hij een werkende vriendin.
Uitstervend ras
Daniël is de enige meester in de onderbouw op zijn eigen school in Rotterdam. ''We zijn een uitstervend ras'', grapt hij.
Volgens Daniël gaan meesters wel degelijk anders om met kinderen dan juffen. "Ik heb een rem die later wordt ingetrapt qua stoeien. Juffen grijpen eerder in. Kleuters moet je soms gewoon even laten."