RECHTSZAAK

Rijnmond-presentatrice Tahmina Akefi stapt uit de anonimiteit als partner van Peter R. de Vries: 'Hij is afgeslacht omdat het systeem heeft gefaald'

Tahmina Akefi
Tahmina Akefi © Rijnmond
Zes jaar lang hadden ze voor het publiek een geheime relatie, Tahmina Akefi en Peter R. de Vries. De Rijnmond-presentatrice en de misdaadverslaggever hadden trouwplannen, wilden naar buiten treden en toen sloeg het noodlot toe. De Vries overleed na een aanslag op 6 juli 2021 in Amsterdam. Tahmina doet eenmalig haar verhaal in de WNL-documentaire "De partner van Peter R. de Vries (Vertrouwelijk!)". Ze vertelt niet alleen over hun relatie, ze uit ook stevige kritiek op zijn beveiliging. “De aanslag had voorkomen kunnen worden.”
In de dagen na zijn dood vindt Tahmina Akefi (38) nog meerdere brieven van Peter, die hij in haar huis heeft verstopt. In de vriezer, een vaas, haar schoenen. In Juni 2021 schrijft hij vlak voor zijn dood: “Liefste, ik houd van jou! Ik was meteen, binnen een seconde, op 29/9 van jou onder de indruk. Dàt is haar! Zij is het!” De datum slaat op de avond in 2015 dat Tahmina Akefi en Peter R. de Vries toevallig beiden te gast zijn in het tv-programma Pauw. ‘Een blikseminslag’ zou De Vries het noemen, die eerste ontmoeting. Tahmina zat vaker in het programma, om te vertellen over haar geboorteland Afghanistan, waar ze tot haar twaalfde heeft gewoond.
Ook met haar gebeurt er iets, die avond in de tv-studio. “Ik zat in de visagie-ruimte waar ik werd opgemaakt en toen kwam Peter binnen en hij glimlachte. Als ik het nu vertel, voel ik weer kippenvel. We hebben dat moment heel vaak teruggehaald en hij zei: ‘kon ik het maar opnieuw beleven.’ Het is voor mij ook in het geheugen gegrift. Die herinnering blijft voor altijd levendig.”
Tahmina Akefi in de visagie-ruimte
Tahmina Akefi in de visagie-ruimte © Screenshot uit 'De Partner van Peter R. de Vries'
Ze krijgen vrijwel direct een relatie en de romantiek spat eraf, vooral bij de buitenlandse reizen. In Praag hangen ze een liefdesslotje op, in Cape Point, Zuid-Afrika kerft Peter hun namen in een stenen muur. “Ook hier zijn we vereeuwigd”, zegt hij tegen haar.
In het buitenland voelen ze zich werkelijk vrij, zo anders dan in Nederland waar de relatie tussen de journaliste en de BN’er geheim blijft. Zelden lopen ze naast elkaar. Ze kiezen twee vaste restaurants waar ze de mensen kennen. Vaak zet Peter haar eerst af om kort daarna zelf binnen te komen. Grote evenementen met de rode loper worden gemeden, al houdt De Vries daar toch al niet van. Zes jaar lang een relatie in volstrekte anonimiteit.
“Ik werk zelf ook in de media, ik heb een hele lange weg afgelegd om te komen waar ik ben en dat heb ik alleen gedaan. Ik wilde niet dat mensen zouden zeggen: oh, dat heeft Peter voor haar geregeld. Hij had ook een bloedhekel aan de roddelpers en ik wilde niet dat onze liefde bezoedeld zou worden.”

Andere kant van Peter

Vrienden zeggen in de tv-documentaire dat het goed is dat ze nu naar buiten treedt. “Door die anonimiteit was het net alsof ze niet bestond. Ik begrijp ook goed dat ze Peters andere kant wil laten zien”, zegt vriendin Kick van der Mark.
Natuurlijk, we kennen hem als onverschrokken, een doorzetter en fanatieke strijder tegen het onrecht. Tahmina voegt daaraan toe: “Lief, attent, zorgzaam, gecompliceerd, veeleisend.” In zijn drukke bestaan moet zij soms haar plek veroveren. Zeker als hij een advocatenkantoor gaat runnen en dat wil blijven combineren met optredens in RTL Boulevard in het weekend.
“Ik heb gezegd: dit is de grens. Nou, toen zat ik ineens tegenover Peter R de Vries van de talkshows. Hij maakte me met de grond gelijk. ‘Wat wil je, dat ik mijn baan opzeg? Het is zoals het is.’ Nou, dat is een verkeerde opmerking bij mij. Ik stond op en zei: mijn huis uit. Later zei hij: ok, ik ben te ver gegaan.”
Peter R. de Vries in Zuid-Afrika
Peter R. de Vries in Zuid-Afrika © Privecollectie
Een heel andere kant toont hij als hij kennis gaat maken met Tahmina’s ouders. “Dat is de eerste keer dat ik hem nerveus heb gezien. ‘Wat gaan ze van me vinden, wat moet ik aantrekken?’ Hij was zelfs speciaal naar de kapper geweest… Hij kon dus ook heel onzeker zijn en dat maakte hem nog mooier.” Dolf Jansen, een vriend van Tahmina, vult het aan: “Peter R. de Vries is niet arrogant maar een hele sympathieke gozer. Ik heb een zachtheid gezien, die ik niet van hem kende.”
Een jaar geleden is het grote moment als Peter op zijn knieën voor haar gaat zitten. “Hij keek mij aan met een mooie, zachte blik in de ogen, hield mijn handen tegen zijn gezicht en zei: ’zou je met mij willen trouwen?’ Ik heb hem eerst een beetje geplaagd, zo van… hmm, laat me even denken of ik dat wel wil… Maar uiteindelijk heb ik ja gezegd, tuurlijk.” De planning is zomer 2022 en dan zouden ze hun relatie ook naar buiten brengen. Als ze in Wenen zijn, kopen ze alvast een armband en gaan die dragen als symbool van hun verbondenheid.
Op 26 juni 2021 laten ze hun namen erin graveren en de letters MGL, Mijn Grote Liefde. Het is een belangrijke datum, want ze lopen dan een keer gewoon naast elkaar door Amsterdam. Wat ze niet weten, is dat ene Kamil E. vermoedelijk bij hen in de buurt is die middag. Hij is een van de twee verdachten van de moordaanslag. In de ogen van justitie is Kamil degene geweest die de looprouters heeft bestudeerd van Peter R. de Vries.
“Toen ik dat hoorde, ik kan het niet eens beschrijven. Wij waren bezig met de toekomst, terwijl het plan om hem af te maken al klaar lag. De politie heeft een melding gekregen dat die man hem een paar keer heeft achtervolgd in juni. Daar is niks mee gedaan. Helemaal niks.”
De gegraveerde armbanden van Tahmina en Peter
De gegraveerde armbanden van Tahmina en Peter © Privécollectie
Kort daarna gaan ze een weekend naar Berlijn. Het is slechts enkele dagen voor de liquidatie. “Op een terrasje zei hij ineens: ‘wat zou je willen dat er met mij gebeurt, als ik kom te overlijden? Wil je dat ik begraven word, of gecremeerd?’ Ik vond dat heftig. We hebben het vaker over de dood gehad, over wat ik als kind heb meegemaakt in de oorlog. Maar dit gesprek had een hele andere lading, ik voelde meteen de tranen. Hij hield zijn hand onder zijn kin en zei: ‘wat is een mens eigenlijk waard hè? Uiteindelijk blijft er maar een hoopje as over’...”
In hun leven is dan al iets wezenlijk veranderd: Peter wordt de vertrouwenspersoon van Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces rond Ridouan Taghi. De broer en advocaat van Nabil zijn geliquideerd. Tahmina Akefi: “We hebben pittige gesprekken gehad. Ik zei: wil je in het harnas sterven? Waarom zou je dit willen doen? En ieder keer was het antwoord: ‘de overheid moet mensen beschermen, maar faalt. Daar wil ik iets aan doen’.”
Tahmina en Peter willen gaan samenwonen en op 6 juli 2021 gaan ze een huis bezichtigen. Tahmina is al onderweg terwijl Peter nog bij RTL Boulevard zit, om zich later bij haar te voegen. Vlak voor de uitzending stuurt hij een berichtje. Snoesje, I love you. Om 19.45 uur wordt zij gebeld door zoon Royce de Vries en die vertelt dat zijn vader is neergeschoten. “Ik dacht, dat moet een zieke grap zijn. Ik ben langs de kant van de weg gaan staan en toen heb ik Peter gebeld. Hij nam niet op.”

'Ik voelde zijn warmte'

Terwijl heel Nederland in shock is, verblijft Tahmina bijna permanent bij Peter in het ziekenhuis. “Zijn gezicht was gelukkig nog intact. Ik pakte zijn armen en voelde de warmte, zoals altijd. Dat gaf mij hoop: hij is er en hij blijft. Elke dag die erbij kwam, werd die hoop gevoed. Een week na de aanslag was ik even weg om spullen te halen en toen ik terugkwam en ik zijn hand vastpakte, kneep hij in de mijne. Ik dacht: dit is een teken. Hij wil hiermee laten weten dat hij terugkomt. Dit is het wonder, maar achteraf was het een soort afscheid.”
De situatie van de misdaadverslaggever verslechtert dan snel. Een verpleegkundige staat Tahmina toe om ’s nachts even naast hem te gaan liggen. “Op mijn vertrouwde plek en ik viel in een diepe slaap. Ik ben die verpleegster zo dankbaar, ze heeft mij een paar onvergetelijke uren gegeven.”
Het liefdesslotje van Tahmina en Peter
Het liefdesslotje van Tahmina en Peter © Privécollectie
Op 15 juli 2021 sterft Peter R. de Vries. Sindsdien is er veel discussie over de risico’s die hij liep en de vraag of hij voldoende bescherming heeft gekregen. “Ik vind het pijnlijk om steeds te horen dat hij geen beveiliging wilde. Hij wilde geen persoonsbeveiliging. Ik vroeg hem of ze dan niet de routes konden beveiligen, naar mijn huis of de studio. Toen zei hij letterlijk: ‘dat doen ze niet. Het is alles of niets.’ Alles is dat je de sleutel van je vrijheid afgeeft aan de overheid, met steeds tien spierballen om je heen. De andere optie is: je bekijkt het maar. Maar ze wisten dus hoe groot het gevaar was, waarom hebben ze hem niet gedwongen die beveiliging te nemen?”
De documentaire De partner van Peter R. de Vries zit vol emotionele momenten. Als de beveiliging ter sprake komt, lijken de ogen van Tahmina nog donkerder te worden. De verontwaardiging spat van het scherm. “Ze wilden niet dat hij de kroongetuige bijstond en de echte reden is dat ze geen pottenkijker wilden. Want dan zouden nog meer misstanden van dat falende systeem naar buiten komen.”
Een paar weken voor de aanslag heeft De Vries een gesprek bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). “Hij mocht zijn auto niet eens in de parkeergarage zetten en moest 500 meter lopen. Dus je nodigt iemand uit omdat zijn leven op het spel staat, maar een plekje reserveren, dat kon niet. Peter was woedend. ‘Dit is hoe ze met mijn veiligheid omgaan!’, zei hij.”
Ze pauzeert even. “De aanslag had voorkomen kunnen worden, daar ben ik van overtuigd. Hij is afgeslacht omdat het systeem heeft gefaald. Datzelfde systeem dat voor hem de reden was om de kroongetuige bij te staan.”
Tahmina Akefi presenteert het weekoverzicht van TV Rijnmond
Tahmina Akefi presenteert het weekoverzicht van TV Rijnmond © Rijnmond
Door zijn dood stort haar leven in. Weg zijn de dromen van samenwonen en trouwen. Tahmina komt gedurende anderhalve maand niet op haar werk bij RTV Rijnmond. De meeste collega’s weten niet van haar relatie met Peter en leggen de link niet. Ze zal wel gewoon ziek zijn, is de gedachte. Het is niet eenvoudig om weer te beginnen, maar als ze de stap zet, valt er veel van haar af. Ze gaat onder meer het weekoverzicht op TV Rijnmond presenteren. Het geeft afleiding en past bij haar ambities. “Ik wilde altijd al presenteren en toen ik die kans kreeg, vond ik dat mooie eerste kleine stapjes naar waar ik heen wil. Maar Peter heeft het net niet meegemaakt. Elke week als ik daar sta voor de camera, dan denk ik aan hem.”
Ze neemt zich wel voor geen teksten voor te lezen die met de liquidatie te maken hebben, zoals een verslag van de rechtszaak. Tahmina is er twee keer bij in Amsterdam, als Kamil E. en Delano G. uit Rotterdam terechtstaan tijdens inleidende zittingen. ‘De daders’, zoals zij ze noemt. “Ik zag er heel erg tegenop. Ik zat op een paar meter van hen en dan heb je de neiging over de tafel te springen en hen te wurgen. Het zijn nobody’s, de emotie eigenlijk niet waard. Maar het zijn wel de mensen die een eind hebben gemaakt aan het leven van een prachtig mens.”
In juni is de inhoudelijke behandeling van het strafproces. Een belangrijke reden voor Tahmina Akefi om uit de anonimiteit te treden, is dat zij dan een slachtofferverklaring wil voorlezen. “Ik wil dat niet van achter een gesloten deur doen met vervormde stem. Ik wil daar staan, zoals Peter zou willen dat ik voor hem sta.”