nieuws

Huurders in spanning: Rotterdam verkoopt 550 panden

De gemeente Rotterdam gaat schoon schip maken binnen het vastgoedbestand. Zo'n 550 panden die niet nodig zijn voor de belangrijkste taken van de gemeente, gaan halverwege oktober in de verkoop. Het gaat vooral om bedrijfspanden.
Onder de panden in de etalage zijn klinkende namen als de Schiecentrale en The Harbour Club, de vroeger roemruchte discotheek Parkzicht. Verder gaat het om veel winkelpanden, cafés, ateliers en kantoren. Ook een aantal woonhuizen is de gemeente liever kwijt dan rijk.
Anna en Rob Maingay huren al tien jaar een paradijselijke locatie in Vreewijk. Rob maakt er zijn kunstwerken, Anna onderhoudt de beeldentuin en organiseert theemiddagen voor de Vreewijkers. Anna: "In de brief van de gemeente staat dat er niets verandert. Maar wat doet de nieuwe eigenaar met ons? Zo'n belofte is voor mij geen geruststelling."

Huurders

Deze vraag houdt ongetwijfeld talloze huurders bezig. Wat gebeurt er met Grandcafé De Compagnie in Charlois? En wat kan de huurder van de leuke twee-onder-één-kapper aan de Achterdijk verwachten voor de toekomst? Nederland kent een huurwet waardoor huurders in ons land niet vogelvrij zijn.
Hoofd vastgoed Jan Veuger van de gemeente Rotterdam denkt dat de huurders geen aardverschuivingen te wachten staan. "Toen woningcorporaties hun woningen gingen afstoten bestond die vrees ook." Dat is uiteindelijk meegevallen, betoogt Veuger, die tevens lector Maatschappelijk Vastgoed is aan de Hanzehogeschool.

Dubieuze lieden

Verder claimt de gemeente alles in het werk te stellen om dubieuze lieden te weren. De grootschalige aankoop van panden is in het verleden een handige methode gebleken om crimineel geld wit te wassen. Een grondige check van de koper moet dat voorkomen.
Rob en Anna Maingay wachten het ondertussen af. Meebieden op het pand zal vermoedelijk geen optie zijn voor het echtpaar, al moet de vraagprijs nog bekend worden gemaakt.
De gemeente mikt op marktconforme prijzen. Dat betekent dat de huurder van de woning aan de Achterdijk behoorlijk diepe zakken zal moeten hebben: volgens buurtbewoners 'doet' zijn woning zeker drie ton.