nieuws

'Duingebied en kustlijn HvH moeten nationaal park worden'

Het duingebied en de kustlijn tussen Hoek van Holland en Noordwijk moeten één groot nationaal park worden. Drinkwaterbedrijf Dunea en Staatsbosbeheer willen het gebied aandragen als nationaal park bij het Rijk.
Het natuurgebied wil in oktober meedingen naar de titel Nationaal Park van Wereldklasse. Dat is een landelijke verkiezing op initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Vier plekken mogen zich uiteindelijk nationaal park noemen.
Eerder wilde het Haringvliet en De Biesbosch al samen gaan om kans te maken om de verkiezing te winnen.
Meer promotie
De provincie Zuid-Holland steunt het initiatief van Dunea en Staatsbosbeheer. Volgens gedeputeerde Han Weber zijn het twee 'schitterende natuurgebieden' die meer aandacht en geld verdienen. "Zeker in een dichtbevolkte provincie als Zuid-Holland is de natuur wel een bijzondere kwalificatie waard."
Het is voor de gebieden belangrijk om uitgeroepen te worden tot nationaal park, omdat ze dan extra geld krijgen. Bovendien is het dan makkelijker om promotie te maken, denkt Weber. "Nationale parken in Amerika zijn ook bekend. Datzelfde willen we bereiken in Nederland."
Officiële voordracht
De natuurgebieden worden volgende week officieel voorgedragen bij het ministerie van Economische Zaken. Ook de naam van de toekomstige parken worden dan bekendgemaakt.
Nederland kent tot nu toe twintig nationale parken. Onder meer De Hoge Veluwe, De Utrechtse Heuvelrug, De Biesbosch en De Loonse en Drunense Duinen hebben al de status van nationaal park.