HOBBY

Rotterdamse stadsfotografen Bep en Tinus zitten op een collectie van half miljoen foto's: 'Het is onze passie'

Rotterdamse stadsfotografen Tinus en Bep zitten op een collectie van half miljoen foto's : 'het is een passie.'
Rotterdamse stadsfotografen Tinus en Bep zitten op een collectie van half miljoen foto's : 'het is een passie.' © Rijnmond
Al tientallen jaren maakt en verzamelt het echtpaar Bep en Tinus de Does uit Rotterdam-Zuid foto's van de stad Rotterdam. Meer dan een half miljoen foto's zijn het inmiddels. Sinds kort hebben ze een nieuwe fototentoonstelling over de Beijerlandselaan.
De 70-jarige Bep de Does blijft maar koffie en limonade aanbieden aan de bezoekers van de tentoonstelling in de voormalige wasserette aan de Groene Hilledijk. "Het is toch heerlijk. Maar, en dat zeg ik eerlijk, ik was hier vanmorgen al voor negenen. Ik slaap echt op de klok: zo laat de was doen en zo laat moet ik naar de winkel." Met haar man, de 67-jarige Tinus de Does, runt ze tot 4 maart de fototentoonstelling die ze hebben samengesteld uit hun inmiddels half miljoen foto's tellende collectie.
Stadsfotografen Bep en Tinus de Does
Tinus fotografeert de stad Rotterdam al 57 jaar en dan met name Rotterdam-Zuid. Bep doet al 38 jaar mee. "Tinus zei een keer: 'Hier Bep, je krijgt een camera. Ga maar fotograferen.' En ik maak de mooiste foto's."
De tentoonstelling die nu te zien is, bestaat uit historische foto's van de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk en de wijken Bloemhof en Hillesluis. Je kunt onder meer zien hoe de stoomtram er door de straat rijdt en hoe het viaduct op het Sandelingplein vol water staat ten tijde van de Watersnoodramp in 1953.
Bep laat een foto zien van de stoomtram die door Zuid ging
Bep laat een foto zien van de stoomtram die door Zuid ging © Rijnmond

IJs halen

Ook zijn er veel foto's te zien van de middenstand op de Winkelboulevard Zuid die bestaat uit de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk. Bep wijst meteen haar favoriet aan. "Bij de Broadway kon je lekker ijs halen en pannenkoeken eten." Tinus vult aan: "En ze hadden daar van die trekautomaten. Maar dat is allemaal gesloopt."
Op de foto's zijn heel wat gebouwen te zien die er inmiddels niet meer zijn. Maar het echtpaar De Does legt zich niet neer bij eventuele nieuwe sloopplannen. "We houden alles in de gaten wat gesloopt dreigt te worden", vertelt Bep. "Als we eventueel een pand kunnen redden van de ondergang, dan schrijven we de burgemeester aan. En dan kijken we of dat pand behouden kan worden."
De tentoonstelling die nu te zien is, bestaat uit historische foto's van de Beijerlandselaan, de Groene Hilledijk, Bloemhof en Hillesluis.
De tentoonstelling die nu te zien is, bestaat uit historische foto's van de Beijerlandselaan, de Groene Hilledijk, Bloemhof en Hillesluis. © Rijnmond

Passie

Naast foto's maken en verzamelen geven de twee Rotterdammers ook geregeld een fotoboek uit. Bep en Tinus gaan er zo lang mogelijk mee door. "Het is een passie. Ik hoop er nog tien jaar mee door te gaan. Maar je weet het niet", zegt Tinus. Hij gooit zijn armen in de lucht. "Het hangt natuurlijk ook van je gezondheid af."
Bep gaat door. "Zo lang ik nog ken", zegt ze in onvervalst Rotterdams. "Totdat ik mijn hoofd neerleg. Maar Tinus moet ik af en toe wel afremmen. Dan zeg ik: 'Nou Tinus, nou effe vijf minuten voor onszelf'. Want anders blijft ie gaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl