nieuws

Buschauffeur: 'Mijn leven is verpest voor een paar rotcenten'

Buschauffeur Ismaël die twee keer overvallen is
Buschauffeur Ismaël die twee keer overvallen is
"Ik durf niet meer achter het stuur te kruipen." RET-buschauffeur Ismaël uit Ridderkerk kan het nog steeds moeilijk verteren. Na jaren met veel plezier op de bus te hebben gezeten, wordt hij overvallen. Als hij net emotioneel een beetje opkrabbelt, wordt hij voor de tweede keer overvallen.
"Mijn leven is verpest. Zo'n klein beetje geld van een ander mens maakt niemand gelukkig."
Ismaël is sinds 2009 met veel plezier buschauffeur. Eigenlijk wilde hij vrachtwagenchauffeur worden, maar na advies van een vriend komt hij terecht bij de RET. Vanaf dat moment is hij verkocht. Hij houdt van zijn werk met heel zijn ziel en zaligheid.
"Ik werk met veel plezier en doe mijn best klanten te helpen en op hun gemak van A naar B te brengen." Het leukste vindt Ismaël het contact met de passagiers. "Maar helaas zitten er ook enkele laffe mensen tussen."
'Dacht dat het een grapje was'
Het is 19 februari als Ismaël voor de eerste keer wordt overvallen. Nietsvermoedend stopt hij voor een meisje bij bushalte Vaanweg in Rotterdam-Zuid. Omdat ze wat staat te dralen, twijfelt hij nog of hij wel moet stoppen.
Dat besluit hij uiteindelijk toch te doen. "Ze stapte in, dus ik zei nog 'wil je volgende keer je hand opsteken'. Ze werd boos en vroeg waarom. Ik legde uit dat ik haar alleen wilde helpen, want er rijden heel veel lijnbussen. Toen ik vroeg of ze een kaartje wilde trok ze opeens een mes uit haar zak."
Het meisje, dat later pas 16 jaar blijkt te zijn, dreigt en wil geld zien.
Ismaël: "Ik dacht dat ze een grapje maakte, maar het was geen grapje. Dat zag ik in haar ogen." Na een worsteling pakt ze kleingeld van Ismaël af. Als hij haar wil tegenhouden, steek ze hem in zijn arm. Daarna rent ze weg. De tiener kon later worden opgepakt.
'Geef geld, schiet op'
Ismaël blijft achter met een wond aan zijn arm en is getraumatiseerd. Hij vindt het moeilijk om terug te gaan naar werk, maar gaat met lood in zijn schoenen toch. Dan slaat het noodlot voor de tweede keer toe tijdens zijn laatste rit van de dag, dit keer bij de halte Keizerswaard.
"Ik was blij, het werk zat erop. Ik had een veilig gevoel", vertelt Ismaël. "Ik moest stoppen bij de halte, omdat ik een halve minuut te vroeg was. Er stond een jongen die iets aan het zoeken was in zijn heuptasje. Ik dacht dat hij een ov-chipkaart zocht, maar opeens trok hij een pistool."
Ismaël wordt meerdere keren geslagen op zijn hoofd met het wapen en moet onder bedreiging zijn geldbakje afgeven. "'Geef geld, schiet op, schiet op', riep hij. Daarna is hij weggegaan." De dader gaat ervandoor met een handlanger. De twee zijn nog niet gevonden.
Rotcenten
Maanden later zit Ismaël nog altijd thuis. Terug op de bus durft hij niet. Überhaupt naar buiten gaan is een opgave.
"Ik schrik van onverwachte bewegingen. Ik kan moeilijk slapen. Mijn werkleven en mijn gewone leven zijn verpest", snikt Ismaël.
"Degene die dit heeft gedaan, voor die paar rotcenten, heeft geen idee wat 'ie mij heeft aangedaan. Laat ons met rust. We werken er heel hard voor."
Maatregelen
RET-directeur Pedro Peters heeft vorige maand gezegd dat er maatregelen worden genomen om overvallen te voorkomen. Zo worden er alleen nog 1-uurskaarten verkocht, zodat de chauffeurs nog maar weinig geld op zak hebben.
Bureau Rijnmond besteedt donderdagavond aandacht aan de laatste keer dat Ismaël werd overvallen. Het regionale opsporingsprogramma is vanaf donderdag weer iedere week te zien op TV Rijnmond om 17.20 uur. Daarna wordt de uitzending ieder uur herhaald.