nieuws

130 leerlingen weg bij 'Gülenscholen' Rotterdam

De spanningen in de Turkse gemeenschap lijken te hebben geleid tot een uitstroom van leerlingen bij sommige Rotterdamse scholen. Instellingen die in verband worden gebracht met de zogenoemde Gülenbeweging zagen 130 scholieren vertrekken.
Bij basisschool Cosmicus zijn sinds oktober vorig jaar zo'n 65 leerlingen uitgeschreven. Bij de gelijknamige middelbare school in de stad vertrok precies hetzelfde aantal scholieren. Die instelling ging volgens de PO-raad van 460 naar 395 leerlingen.
Het is onbekend of alle uitschrijvingen te maken hebben met de spanningen in de Turkse gemeenschap. Wel is duidelijk dat het vertrek van de scholieren een financiële klap is voor de scholen.
Kwart miljoen
Zo kan het vertrek van 16 procent van de leerlingen de basisschool vanaf augustus volgend jaar zo'n 250.000 euro aan overheidssteun kosten, aldus de brancheorganisatie voor basisscholen. Het is onduidelijk hoeveel de middelbare school er financieel op achteruitgaat.
De onrust rond de scholen ontstond na de mislukte staatsgreep in Turkije. President Erdogan hield zijn rivaal Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de couppoging. Sindsdien circuleren op internet lijstjes van scholen die banden zouden hebben met de beweging van Gülen.
Wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs) verwacht dat de scholen het ondanks de uitstroom van leerlingen wel zullen overleven. ''Je ziet dat de financiën wel terug gaan lopen, maar wel op zo'n niveau blijven dat je wel gewoon een school kunt zijn.''
De bestuurder noemt het vertrek van de scholieren wel 'heel heftig' voor hun klasgenoten en docenten: ze hebben vaak jarenlang opgetrokken met de leerlingen die nu van school wisselen.
De Jonge benadrukt dat het vertrek van de scholieren niets te maken heeft met de kwaliteit van onderwijs op de scholen. ''Het is niet omdat ouders ontevreden zijn over de school, het een slechte school vinden of opeens overtuigd zijn geraakt van een ander onderwijsconcept, maar omdat ze zich onder druk gezet voelen in hun eigen vrijheid.''