nieuws

Dijsselbloem wil alle bonussen naar 20 procent

Logo Rijnmond InZaken
Logo Rijnmond InZaken
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil dat alle
bonussen voor bedrijfsbestuurders maximaal 20 procent van hun jaarsalaris zijn. Dat betoogt de PvdA-minister in de Volkskrant van donderdag.
Dijsselbloem heeft kritiek op de commissie die bezig is een vernieuwde gedragscode op te stellen voor beursgenoteerde bedrijven. De Commissie Van Manen doet volgens Dijsselbloem nauwelijks voorstellen die de topbeloningen kunnen matigen en meer in verhouding brengen.
De minister ziet dat de bonussen maar blijven stijgen en dat de verhoudingen tussen de topmannen en de gemiddelde werknemers 'uit het lood zijn geslagen'. In de financiële sector, zegt Dijsselbloem, zijn de topbeloningen en bonussen gematigd. Dat was een voorwaarde voor de staatssteun die de sector kreeg vanwege de financiële crisis die begon in 2008.
De Commissie Van Manen liet weten kennis te nemen van de visie van Dijsselbloem en blij te zijn met alle bijdragen aan het debat rond een vernieuwde gedragscode. Er wordt echter geen inhoudelijke reactie gegeven. De commissie zit nu naar eigen zeggen in de afronding van het herzieningsproces en hoopt dit jaar nog de herziene code vast te stellen.