nieuws

Ontuchtzaak: 'duivel in schaapskleren is ontmaskerd'

Hoeve_Jedidja
Hoeve_Jedidja
Aaldert van E. veegt alle verdenkingen van ontucht van tafel. "Ik heb die vrouwen niet aangeraakt." Hij zegt er na 13 maanden detentie nachtmerries van te hebben. Snikkend: "Ik voel mij zo machteloos."
Het was een emotionele zitting, donderdag in Dordrecht. De 75-jarige Aaldert van E. zou ontucht hebben gepleegd met vijf patiënten. De vrouwen woonden een tijdje in zijn therapeutische centra op christelijke grondslag. Eerst in Ridderkerk bij de Neshoeve, vanaf 2013 in Meerkerk bij Hoeve Jedidja.
De vrouwen die aangifte hebben gedaan, omschrijven de begintijd in de centra als 'een warm bad.' Maar na verloop van tijd zou Aaldert als evangelisch leider steeds lichamelijker zijn geworden. "Hij gebruikte seksuele handelingen als vorm van therapie."

Zaadlozing


Van E. had een duidelijk weerwoord op de aantijging 'verkrachting': "Dat kan helemaal niet. Ik heb een erectiestoornis en ik heb al sinds 1992 geen zaadlozing meer gehad." Het was slechts een van de vele expliciete uitweidingen tijdens de rechtszaak.
Illustratief was het verhaal van een van de aangeefsters. Zij zou samen met Aaldert en een medewerker van het therapeutisch centrum in bed zijn beland, waar zij om de beurt seksuele gemeenschap hadden gehad.

Lingerie


De lezing van de verdachte: "De vrouwen droegen lingerie, want dat wilde zij. Ik was ook naakt, ja. Anders zou het compromitterend zijn geweest. Ik paste mij aan bij hun
dresscode
. Tot seks is het niet gekomen. We hebben op bed liggen bidden."
Volgens de religieus leider hield hij zich altijd strikt aan de regel dat hij nooit alleen met een vrouw op de kamer was. "Ik ben daar heel precies in." Hij had te kampen met meerdere vrouwen die zich (al dan niet naakt) aan hem opdrongen. "Ik hield dan bewust afstand."

Parenclub


Dat was ook het geval, die keer dat hij met een vrouw naar een parenclub in Noord-Holland ging. "We zaten in de sauna en hebben wat gegeten. Zo'n parenclub is eigenlijk vooral een restaurant." Rechter Mentink onderbrak hem: "Het eten lijkt mij niet het meest relevante voor deze strafzaak."
Drie vrouwen hebben een schadeclaim ingediend, variërend van 15.000 tot 50.000 euro. Een slachtoffer verklaarde dat zij nog altijd niet in een bed durft te liggen. "Ik slaap op de bank met de hond naast mij en het licht aan."
Een van de slachtoffers was in de rechtszaal aanwezig en deed ter plekke haar verhaal. "Ik wist vanochtend niet of ik de moed ervoor zou hebben, maar na zoveel leugens ben ik vastberaden te praten."

Kwetsbaar


Volgens de vrouw kan zij wel een boek schrijven over de affaire. Zij hekelde vooral het feit dat hij patiënten zou hebben misbruikt, die al kwetsbaar waren. Vooral door eerdere ervaringen met seksueel misbruik.
"Ik was een prooi van een duivel in schaapskleren. Eindelijk, eindelijk is hij ontmaskerd. Hij leek onaantastbaar, maar ik hoop dat hij nu een lange straf krijgt."
Aaldert van E. is eerder verdacht geweest van ontucht in de Neshoeve in Ridderkerk. Hij werd in 2008 vrijgesproken, na aangiftes van zes vrouwen. De nieuwe zaak gaat vrijdag verder. Dan zal justitie onder meer met een strafeis komen.