nieuws

Rotterdamse wethouder onder vuur om 'geheime mail'

Een geheime mail bracht donderdag de poppen aan het dansen op het Rotterdamse stadhuis. Volgens de oppositie is deze brief het bewijs dat wethouder Maarten Struijvenberg glashard heeft gelogen over de rol van de gemeente bij de promotie en het mislukken van de WorldExpo in Rotterdam.

"Liegen is absoluut een politieke doodzonde", zegt het SP-raadslid Tom Weerdmeester: "Er stond letterlijk in die mail wat hij al zes maanden ontkent: Dat de gemeente Rotterdam de oprichter is van de stichting die miljoenen schade heeft achtergelaten bij leveranciers en bouwers die vorig jaar betrokken waren bij het Nederlands paviljoen op de WorldExpo in Milaan."
VVD-raadslid Jan-Willem Verheij: "In de mail staat heel duidelijk dat Rotterdam het initiatief heeft genomen om deel te nemen aan de expo in Milaan. De wethouder houdt voortdurend vol dat hij niet leidend, maar volgend is geweest. En het mislukken van die deelname is medebepalend voor het falen om de Worldexpo in 2025 naar Rotterdam te halen."
Beerput
Het lijkt een onbenullige vraag: was Rotterdam initiatiefnemer of slechts dienstverlener? Maar achter het antwoord zou een beerput van blunders schuil kunnen gaan. Daarvoor moeten we terug naar de wereldtentoonstelling vorig jaar in Milaan.
De Nederlandse aanwezigheid stond daar in het teken van de promotie om de WorldExpo in 2025 naar Rotterdam te halen. In plaats van een succes is dat promotiefeestje uitgelopen op een financieel drama.
En nog erger: de miljoenenstrop van Milaan zou mede de oorzaak zijn geweest dat het kabinet een streep heeft gehaald om Rotterdam aan te dragen als kandidaat voor de WorldExpo in 2025.
Vertrouwelijke mail
Een paar raadsleden meenden dat uit een vertrouwelijke mail zou blijken dat de wethouder verantwoordelijk was voor het debacle. Daarop besloot de gemeente om de brief alsnog openbaar te maken.
'De gemeente Rotterdam zal het initiatief nemen om de stichting op te richten, zo snel als
mogelijk nadat jullie het licht op groen hebben gezet', is te lezen in de brief, die in oktober 2014 is verzonden.
Miskleun
Was praktisch de voltallige Rotterdamse gemeenteraad vóór zomer de nog enthousiast over het plan de WorldExpo naar Rotterdam te halen, nu spreekt de oppositie van een miskleun. Volgens GroenLinks-raadslid Arno Bonte is het vooral door geblunder van deze wethouder uitgelopen op een fiasco.
Wethouder Struijvenberg blijft ogenschijnlijk nuchter onder de commotie. Op de vraag of we binnenkort afscheid van hem moeten nemen, antwoordt Maarten Struijvenberg: "Nou zeg, wat een vraag. De verkiezingen zijn pas in maart 2018."
Niet gelogen
En in de vraag of hij de gemeenteraad heeft voorgelogen, herkent hij zich al helemaal niet. Wethouder Struijvenberg: "Dat zeggen ze, maar ik weet hoe de zaak inhoudelijk in elkaar zit en ik heb niet gelogen."
Volgens het NIDA-raadslid Aydin Peksert blijft de wethouder hardnekkig de lijn volgen om vragen niet te beantwoorden.
Motie van afkeuring
De wethouder overleeft een motie van afkeuring, met steun van de coalitie en ChristenUnie-SGP. Ook een VVD-motie die pleit voor een onderzoek naar dit dossier door de Rotterdamse Rekenkamer wordt verworpen, wederom met steun van de coalitie en ChristenUnie-SGP. D66-raadslid Samuel Schampers: "In onze ogen is er geen enkele aanleiding voor zo'n onderzoek. Er is geen rook, dus gaan wij niet onderzoeken of er vuur is."
Ook de Leefbaar-fractie staat als één man achter zijn wethouder. Raadslid Ronald Buijt: "Het is werkelijk een mislukte circus-act (van de oppositie - red.) en ik stem vol overtuiging tegen de motie."
De Rotterdamse Rekenkamer kan nog zelfstandig besluiten om wel onderzoek te doen naar het mislukken van de WorldExpo 2025.