nieuws

Omwonenden nemen kijkje bij Speelstad: 'Dit is goed voor Rotterdam-Zuid'

Veel is er nog niet te zien, maar toch kregen buurtbewoners donderdag voor het eerst een rondleiding over het terrein van Speelstad, de voormalige AVR-fabriek in Rotterdam-Zuid die wordt omgebouwd tot een attractiepark.
Eigenaar Hennie van der Most deed zelf de rondleidingen: "Dat vind ik leuk, krijg ik een beetje contact met de mensen." Van der Most komt wekelijks met zijn helikopter kijken bij de voortgang van het project, dat volgens eigen zeggen eind 2017, begin 2018 klaar zou moeten zijn. "Het blijkt een hele klus, maar het is te overzien," zegt hij optimistisch.

Reuzenrad

In en rond de oude afvalverbrandingsfabriek wil van der Most onder anderen een mega-glijbaan, een kabelbaan en een reuzenrad bouwen. "Maar ik bedenk iedere keer weer wat nieuws," vertelt hij de omwonenden, waarna hij uitlegt hoe hij rond de twee fabriekspijpen bewegende restaurants wil gaan bouwen. Ook wil hij iedere avond een vuurwerkshow op het terrein: "Duurt maar vijf minuten hoor en zonder harde knallen."

Parkeeroverlast

De buurtbewoners reageren over het algemeen positief, ook al is er nog weinig te zien. "Ik ben een beetje bang voor parkeeroverlast, maar ik vind het goed voor Rotterdam-Zuid dat dit er komt," zegt een bewoonster van het Charloise Hoofd.
"Het is ook mooi dat de Kathedraal op deze manier bewaard blijft", zegt een ander, verwijzend naar de bijnaam van de fabriek met de twee kenmerkende pijpen. "Ik weet nog dat ik vroeger van school kwam en mijn moeder stond te schelden als ze weer aan het verbranden waren en er vuil op de schone was terecht was gekomen."

Kerncentrale

Van der Most bouwde eerder een pretpark in de oude kerncentrale van het Duitse Kalkar. Ook is hij eigenaar van het vakantiepark Oranje in Drenthe, dat vorig jaar verbouwd is tot asielzoekerscentrum.