nieuws

Rotterdam krijgt 215 meter hoge woontoren

Rotterdam krijgt een 215 meter hoge woontoren in het Scheepvaartkwartier. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag in met de bouw van de zogeheten Zalmhaventoren, die fors hoger gaat worden dan de Euromast.
Projectontwikkelaars AM en Amvest reageren enthousiast op het besluit. De toren moet een 'nieuw icoon' worden in de skyline van de stad.
De Zalmhaventoren gaat onderdeel uitmaken van een complex met drie woongebouwen. De andere gebouwen worden ongeveer 70 meter hoog.
Het complex moet onderdak gaan bieden aan honderden mensen. In de Zalmhaventoren komen ongeveer 260 appartementen.
In de andere woongebouwen gaat het volgens de ontwikkelaars om circa 180 appartementen en 35 eengezinswoningen. Het project moet in 2020 worden opgeleverd.
Actiegroep
Niet alle omwonenden zitten te wachten op het wooncomplex. Actiegroep Zalmhaven2030 laat weten desnoods naar de Raad van State te stappen om de plannen te dwarsbomen.
De buurtbewoners vinden dat het 'megalomane project' niet past bij hun wijk. De toren verpest het aangezicht van de Veerhaven, vinden ze.
Lijden
''Alle bewoners van deze wijk gaan hieronder lijden'', verzucht Adriaan Eelkema van de actiegroep . Hij spreekt over een ''enorm, kolossaal megalomaan project.''
''Het zou best een leuk icoon kunnen zijn, maar niet op deze plek'', vindt de activist. ''Onze prachtige 19e-eeuwse wijk wordt overschaduwd door de torens.''
Partijen
Eelkema is teleurgesteld in de politieke partijen die eerder tegen de bouw waren, maar nu opeens voorstanders blijken te zijn.
De activist is niet van plan zich neer te leggen bij het besluit van de raad. ''We zijn nog niet klaar met dit plan.''