nieuws

10 jaar cel geëist ontuchtzaak Meerkerk

Hoeve Jedidja
Hoeve Jedidja
Justitie heeft 10 jaar cel geëist tegen evangelisch leider Aaldert van E. De 75-jarige man uit Meerkerk wordt verdacht van het misbruiken van vijf vrouwen. Ook moet hij van het Openbaar Ministerie een contactverbod met de slachtoffers van vijf jaar krijgen.
De slachtoffers waren patiënten van Van E. in zijn therapeutische centra in Ridderkerk (de Neshoeve) en Meerkerk (Hoeve Jedidja). Justitie benadrukt dat het om kwetsbare vrouwen gaat, die vaak al een misbruikverleden hadden.

Klappen


Officier van justitie Natascha Rose: "Het is alsof je op de intensive care een patiënt nog een paar klappen geeft." Zij stelt ook dat veel vrouwen de seks als vorm van therapie niet durfden te weigeren. "Ze waren sterk afhankelijk van de charismatisch leider. Ze waren bang dat ze anders weer op straat werden gezet."
Van E. ontkent het misbruik van de vrouwen. Verkrachting zou volgens hem technisch onmogelijk zijn omdat hij een erectiestoornis heeft, zo vertelde hij gisteren al. "Ik ben nooit alleen bij die vrouwen geweest. Er is ook geen getuige die dat zegt."
De advocaten zeggen dat de aangeefsters veel contact met elkaar hebben gehad en hun verklaringen op elkaar hebben afgestemd. Zij wijzen erop dat het om labiele vrouwen gaat en dat hun verhalen daardoor onbetrouwbaar kunnen zijn. Ook kan volgens hen sprake zijn van patiënten die wraak wilden nemen, omdat zij waren weggestuurd.

Snikken


Aaldert van E. zat vrijdag urenlang te snikken en te trillen, terwijl zijn advocaten hun pleidooi hielden. Advocaat Arjan de Haan: "Hij heeft zijn leven altijd ten dienste van anderen gesteld. Wij hebben geschetst dat zijn levenswerk nu kapot is gemaakt. Deze zaak heeft een enorme impact op hem gehad."
Zijn collega Pé Bouman noemde de eis van justitie 'draconisch'. "Cliënt is 75 jaar oud. dan is een eis van tien jaar cel op te vatten als uitlokking tot zelfmoord."
De rechtbank in Dordrecht doet op 23 september uitspraak.
Verslaggever Paul Verspeek was bij de rechtszaak aanwezig en heeft erover getwittert.