nieuws

Rijnmond Staat Stil met Feyenoordkenner Wim Bot

Feyenoord is weer volop in the picture: de club staat bovenaan, de kaartverkoop voor de Europa League is haperend gestart en er is een kolossaal XXL-boek verschenen voor de prijs van 999 euro. Maar er speelt nog meer: de supporters, het eens zo trotse Legioen, lijken onderling hopeloos verdeeld.
Hoe is dat zo gekomen? Wim Bot, alias professor Feyenoord werpt zijn licht op het wel en wee in stadion de Kuip. Hij ergert zich aan het bestuur, dat vaak 'autistisch' reageert. "Ze lijken veel achter de schermen te regelen." Hij ergert zich ook aan de supporters, die het bestuur steeds van alles de schuld geven.

Aanstekers

Tijdens AS Roma thuis verliet hij voortijdig het stadion, toen de wedstrijd werd gestaakt na een regen van aanstekers. "Ik vond het beschamend wat er toen is gebeurd. Je wist dat we onder een vergrootglas lagen, na de rellen in Rome."
En recent was daar Feyenoord-Excelsior, waarbij het ene deel van de supporters het andere deel uitfloot. "Dat heb ik nog niet zo vaak meegemaakt." En Wim Bot komt al lang in de Kuip, vanaf 1966.

Tranen

Hoogtepunt? November 1969, AC Milan. "Dat tweede doelpunt, van Van Hanegem. Ik heb de wedstrijd op dvd. Als ik die goal zie, krijg ik nog steeds tranen in mijn ogen." Wim Bot kon in die tijd nog niet naar iedere thuiswedstrijd: zijn protestantse achtergrond verhinderde bezoekjes op zondag.
Maar de liefde was geboren en ging nooit meer weg. Zelf historicus verdiepte hij zich in de geschiedenis van Feyenoord. Hij schreef het boek Leve Feyenoord Eén. In 2008 won hij de jaarlijkse kennisquiz en mocht zich kronen tot Professor Feyenoord.
Paul Verspeek, zelf ook besmet met het rood-witte virus, spreekt Wim Bot. Een uurtje vol nostalgie, met een serieuze ondertoon.