nieuws

Giessen-Oudekerk in de ban van de Gondelvaart

In Giessen-Oudekerk hoor je deze vrijdag vooral timmergeluiden. De dorpsbewoners hebben massaal vrij genomen om de laatste hand te leggen aan hun varende bouwsels. Zaterdag is het weer tijd voor de gondelvaart, die om het jaar wordt georganiseerd.
De start is zoals vanouds in Giessen-Oudenkerk en ook plaatsen als Hardinxveld-Giessendam en Giessenburg worden aangedaan. In totaal doen 23 varende bouwwerken mee.
En het niveau is hoog dit jaar. "Het weer is mooi, dus mensen hebben veel buiten kunnen werken en geen last gehad van uitlopende verf door de regen.", vertelt Goof van Rijswijk van de organiserende Oranjevereniging. "Iedere editie weer denk ik dat het niet gekker of mooier kan en dan worden we toch weer verrast."

Carnavalsoptocht op het water

Van Rijkwijk noemt de Gondelvaart een soort "lichtgevende carnavalsoptocht op het water". "En deelnemers zijn echt heel serieus. Zo is er toneel en muziek aan boord en worden professionals invlogen om de boel goed uit te lichten."
De bouwers zijn fanatiek. Voor de mooiste bouwsels is er namelijk een prijs. André Kooij is met zijn bouwteam een echte kanshebber. Ze hebben op hun ponton een varend restaurant gemaakt met bijzonder veel handgeschilderde details.
"We zijn al maanden bezig en er zitten heel wat uurtjes in. Je moet wel een beetje gek zijn om hier zoveel tijd in te willen steken haha!"
Om 19.00 uur wordt zaterdagavond gestart in Giessen-Oudekerk. De pontons worden dan naar Hardinxveld gesleept. Daar keren ze weer om en doen ze vervolgens Giessenburg aan.
www.gondelvaart.nl