MESSENCULTUUR

Tien maanden cel voor 15-jarige jongen die Joshua uit Rotterdam doodstak

Bloemen op de plek waar Joshua om het leven kwam
Bloemen op de plek waar Joshua om het leven kwam © MediaTV
De jongen die als 15-jarige zijn leeftijdsgenoot Joshua doodstak in de Beverwaard in Rotterdam is veroordeeld tot tien maanden jeugddetentie. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Die eiste daarnaast voorwaardelijke jeugd-tbs. De jongen, nu 16 jaar, moet zich ook volgens de rechters laten behandelen.
De 15-jarige Joshua werd op 29 juli vorig jaar doodgestoken. De veroordeelde en het slachtoffer hadden afgesproken bij de Goedenraadweg. De twee zouden volgens de advocaat van de veroordeelde al langere tijd ruzie hebben.
Advocaat Jos Herrewijnen zei eerder tegen Rijnmond dat zijn cliënt onder druk was gezet om het uit te vechten en dat er sprake was van zelfverdediging. Hij zou geweigerd hebben, maar is uiteindelijk toch gegaan.
Op de plek van de afspraak bleek dat beide jongens een mes bij zich hadden. Een getuige heeft verklaard dat het latere slachtoffer als eerste had gestoken. Daarna stak de veroordeelde meerdere keren terug. Joshua werd uiteindelijk tien keer geraakt. De jongen die dinsdag voor de rechter stond had alleen wat lichte verwondingen aan zijn handen.

Geen sprake van noodweer

Volgens de rechters heeft de verdacht kunnen weglopen. Dat heeft hij niet gedaan. Van noodweer is dan ook volgens de rechters geen sprake.
De rechters hebben naast de gevangenisstraf ook beslist dat de verdachte zich moet laten behandelen in een kliniek om te voorkomen dat hij in de toekomst weer zoiets doet. Wil hij zich niet laten behandelen of gaat hij binnen twee jaar opnieuw in de fout, dan kan de rechter hem verplicht laten opnemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl