ERFGOED

Veel ophef over Jeff en De Hef: 'Dit gaat een brug te ver'

© Archief
Twitteraars en de lokale politiek reageren vol verbazing op het besluit om een deel van De Hef in de zomer tijdelijk te ontmantelen voor het superjacht van de Amerikaanse miljardair Jeff Bezos. GroenLinks heeft er zelfs een spoeddebat over aangevraagd in de Rotterdamse raad.
"Deze man heeft zijn geld verdiend door het structureel afknijpen van personeel, het ontwijken van belastingen, vermijden van regelgeving en nu moeten wij ons mooie rijksmonument afbreken? Dat gaat echt een brug te ver", zegt GroenLinks-raadslid Stephan Leewis over Jeff Bezos en de plannen met zijn zijn peperdure jacht.
Leewis is ook benieuwd naar de afspraken met de miljardair. "Ik begrijp dat er is afgesproken dat de kosten voor de op- en afbouw door de scheepsbouwer en Bezos worden betaald. Die afspraken wil ik wel eens zien. Want daar kan echt geen cent gemeenschapsgeld heen."
Verhaal gaat verder onder dronebeelden van het jacht op de werf

Bijna grootste zeiljacht van de wereld

Het val, het middenstuk van De Hef, wordt volgens plan komende zomer tijdelijk uit De Hef gehaald zodat het megazeiljacht van Bezos, gebouwd door Oceanco in Alblasserdam, er doorheen kan. Omdat de masten van het schip te hoog zijn om onder de brug door te varen, moet De Hef dus tijdelijk uit elkaar. Het schip van Bezos, de Y721, is maar liefst 127 meter lang en wordt daarmee officieel het op één na grootste zeiljacht ter wereld.
De PvdA in de Rotterdamse raad ziet wel wat in het imago dat een klus als deze de regio brengt, maar heeft tegelijkertijd 'gemengde gevoelens bij het idee dat een of andere Amerikaanse miljardair bepaalde privileges geniet.'
De Y721 nog zonder masten in oktober 2021
De Y721 nog zonder masten in oktober 2021 © Tom van Oossanen
"Wat me wel geruststelt is dat alle kosten volledig zullen worden vergoed. In alle eerlijkheid snap ik de ophef, maar als het risico volledig bij Bezos of Oceanco ligt is daarmee wat mij betreft de kous af", zegt PvdA-raadslid Dennis Tak. Daarnaast ziet hij veel mogelijkheden voor de maritieme sector binnen de regio als dergelijke opdrachten hier worden uitgevoerd.
"Het is natuurlijk wel een sterk staaltje Nederlandse trots dat die jachten hier worden gebouwd. De scheepsbouwsector heeft het zwaar te verduren gehad de afgelopen jaren. Er wordt bijna geen schip meer gebouwd in Nederland. Alle containerschepen komen tegenwoordig uit Azië. Dit project biedt veel lokale werkgelegenheid en ook nog eens van hoog niveau. Plus: ik vind het wel goed dat we Bezos toch nog wat geld afhandig kunnen maken en dat in de regio kunnen steken."
Robert Simons, fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam
Robert Simons, fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam © Jacco van Giessen
Robert Simons, fractievoorzitter van oppositiepartij Leefbaar Rotterdam, draagt de scheepsbouwers ook een warm hart toe, maar kan niet verkroppen hoe het college heeft gehandeld. "Als raadslid word je hierdoor verrast. Blijkbaar heeft het college weer alleen besloten zonder iedereen te informeren en dat is niet voor het eerst. Ik was echt heel erg verbaasd toen ik het hoorde. Hoe kan de gemeente nou zo'n raar besluit nemen? De Hef is een monument en net gerenoveerd, dus daar moet je met je handen vanaf blijven."
Wat Leefbaar betreft was eerst naar andere oplossingen gekeken. "Er zijn genoeg mensen in de regio die hun boterham verdienen in de maritieme sector. Daar moeten we oog voor houden. Maar dit blijft een hele rare oplossing. Ze kunnen het jacht ook ergens anders afbouwen. Daar hadden ze voor moeten kiezen."

'Een mooi visitekaartje'

Positiever is VVD-raadslid Dieke van Groningen. Zij ziet in de komst van het schip vooral mogelijkheden voor de stad en de scheepswerven. "Ik begrijp heel goed dat je vanuit historisch besef niet aan De Hef wil zetten. Aan de andere kant hebben wij als Rotterdamse regio een bijzondere positie om dit soort schepen te bouwen. Als dat allemaal netjes afgehandeld wordt, is er niks aan de hand."
"Het is niet eens zo dat we hem afbreken, hij moet alleen even uit elkaar", vervolgt Van Groningen. "Ik ga ervanuit dat we er alles aan doen om De Hef weer in oude staat terug te brengen. Ik zou het gaaf vinden als ze nog veel meer van dit soort schepen bouwen. Het is een mooi visitekaartje naar het buitenland."

'Niet lullen maar poetsen'

Ook op sociale media regent het reacties. ''Niet lullen maar poetsen'', stellen meerdere mensen op Twitter. "Veel ophef over het voor één dag", schrijft de Rotterdamse 50Plus-fractievoorzitter Ellen Verkoelen op twitter.
Anderen zien eigenlijk alleen maar voordelen. "Voor mijn part halen ze hem er ieder jaar eruit als we daarvoor projecten van 400 miljoen in de omgeving krijgen", stelt Rodney Yauandi Kastelan.
Ook televisiemaker en presentator Tim Hofman mengt zich in de discussie. "Wat zou het heerlijk zijn als gemeente Rotterdam gewoon zou zeggen 'sorry past niet', zoals Bezos dat tegen zijn magazijnpersoneel zegt als ze pauze willen", schrijft hij.
Mieke Megawati, lijsttrekker van Rotterdam BIJ1, stelt dat 'het kapitaal domineert in Rotterdam'. "Het is tijd dat hiermee afgerekend wordt. Dat het kapitaal de mond gesnoerd wordt en de stem van de Rotterdammer zich weer daarboven verheft."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl