CULTUUR

Acteur John Buijsman geeft gratis advies: 'Blijf niet hangen in wat je niet fijn lijkt'

John Buijsman en Wendy Hoogendijk
John Buijsman en Wendy Hoogendijk © Rijnmond
Ook de Rotterdamse acteur John Buijsman kwam door corona de afgelopen tijd vooral thuis te zitten. Nauwelijks meer kunnen acteren ging hem niet in de koude kleren zitten. Maar nu er weer meer mogelijk is, pakt hij de draad van zijn loopbaan weer op, en direct stroomt zijn agenda weer vol. Met een theaterstuk over Pim Fortuyn, bijvoorbeeld, de hele maart maand te zien in het Oude Luxor. Voor alle volgers van Rijnmond heeft Buijsman goede raad: "Doe wat je fijn lijkt."
Met rollen in films als De Marathon en series als Loenatik werd Buijsman jaren geleden al een bekend Rotterdams gezicht. Voor Rijnmond maakte hij ooit de inmiddels legendarische serie over Hank, die op zoek ging naar een baan, maar daar steevast hopeloos in slaagde. Hank heeft nog steeds fans. Door corona werd de agenda van Buijsman leger, maar dat verandert nu. Zo is Buijsman te zien op festival Noorderdicht bij de Bar, op 13 februari in het Oude Noorden in Rotterdam. Daar zijn ook andere bekende Rotterdammers als Jordy Dijkshoorn en Roland Vonk te zien. En dat niet alleen: de repetities voor het stuk over Pim Fortuyn zijn ook al begonnen.
"Mijn voorstellingen gaan altijd over empathie", vertelt John Buijsman over zijn keuzes voor rollen. "Ik hoop dat je empathie krijgt voor datgene wat je ziet, en dat je die empathie mee naar buiten neemt. Als ik iets speel, hoop ik dat mensen denken: zo erg heb ik het zelf niet. En dat ze een beetje om zich kijken, en hun empathie verspreiden over de wereld."
En als er dan een advies zou zijn dat hij aan zijn jongere zelf zou geven? Aan de jongere John Buijsman, van een jaar of dertig, nog niet zo succesvol? "Doe wat je fijn lijkt. Blijf niet hangen in wat je niet fijn lijkt. Ik vind het altijd heel raar als ik de radio op heb staan en hoor: het is weer vrijdag, weekend! Dan denk ik, man: doe even normaal. Dat wordt waarschijnlijk gezegd omdat mensen het niet naar hun zin hebben. Je kunt er maar beter voor zorgen dat je het naar je zin hebt. Dat is het: je moet zorgen dat je het naar je zin hebt."
John Buijsman is te gast in aflevering drie van het nieuwe Rijnmond-programma effe R-uit. In deze aflevering laat hij de hond uit op de Kop van Zuid, waar hij woont. Deze aflevering is woensdagavond te zien op tv en hieronder. In het programma gaan Wendy Hoogendijk en Anton Slotboom op onderzoek uit. Wat is er voor moois te beleven in de regio? In de komende afleveringen zoekt Wendy prominenten als Neda Boin (The Voice of Holland) en Paul Elstak op. Ook komen Rotterdammers zelf aan het woord en duiken Anton en Wendy de rijke Rotterdamse muziekgeschiedenis in.