nieuws

De dood nog niet doodgewoon op uitvaartbeurs Hoogvliet

De uitvaartbeurs Doodgewoon in Hoogvliet is zaterdag druk bezocht. Allerlei bedrijven uit de uitvaartbranche toonden er hun producten, van de allernieuwste doodskisten tot speciale koetsen en urnen.
"Het is idioot druk", zegt organisator Edwin Smid. "Maar dat wil nog niet zeggen dat de dood geen taboe meer is. Nog steeds kunnen mensen er slecht over praten, terwijl het wel verstandig is je eigen afscheid goed voor te bereiden."
Op de beurs waren niet alleen klassieke doodskisten te zien, maar ook lijkwades en manden. Zo maakt Jaap den Heijer van Butterfly Uitvaartkisten sinds kort kisten waar persoonlijke boodschappen op kunnen worden achtergelaten.
"Ik heb niet zo lang geleden mijn dochter verloren en maakte toen zelf een kist voor haar. Daar kreeg ik zo veel positieve reacties op, dat ik heb besloten om ook voor anderen kisten te gaan maken."
Bezoekers doen inspiratie op op de beurs. "Ik vind die lijkwades in plaats van een kist erg mooi", vertelt een mevrouw in een rolstoel. "Maar je moet wel je familie en vrienden van tevoren waarschuwen dat je dat gaat doen, anders schrikken ze zich misschien rot."