WONEN

Kok woont al 85 jaar in Bloemhof en voert actie tegen de sloop van zijn woning

Kok woont al 85 jaar in Bloemhof en voert actie tegen de sloop van zijn woning
Kok woont al 85 jaar in Bloemhof en voert actie tegen de sloop van zijn woning © Tenny Tenzer
Hij heeft de oorlog meegemaakt en het wegebben van het handwerk in de havens. Kok Geilings (85) woont zijn hele leven in Rotterdam-Bloemhof. Nu in de laatste fase van zijn leven staat hem nog een grote gebeurtenis te wachten waar hij niet op zit te wachten: een verhuizing omdat de staat van het blok waarin hij woont slecht is. “Waarom zou ik moeten verhuizen? Ik zit hier prima.”
De gelijkvloerse hoekwoning van Kok en zijn vrouw Neel is anders dan de andere huizen in de straat. Het is goed onderhouden, ze hebben een grote tuin met gras en de ramen zijn open. Je kan makkelijk naar binnen gluren. Wat je dan ziet is het echtpaar Geilings dat samen een Feyenoordpuzzel in elkaar zet. Volgens Neel is dit een hele moeilijke. Een aanstaande verhuizing zien ze zelf ook als een lastige puzzel.
Kok woont al 85 jaar in Bloemhof en voert actie tegen de sloop van zijn woning
Kok verheft zijn stem als hij het woord verhuizen hoort. “Ik wil helemaal niet weg. Er mankeert niets aan. Ik zit hier prima. Het is gelijkvloers, ik heb een tuin. Wat wil je nog meer? Dat is toch heerlijk?!” Neel praat een stuk rustiger. “Toen ik hoorde dat dit blok gesloopt zou worden dacht ik: ‘die zijn gek!’. Er komt veel verdriet los als dit wordt gesloopt.”
Om de hoek van het blok in de Dahliastraat staat garage Bloemhof. Eigenaar Erkan zit hier al 25 jaar en het is zijn grond. “Ik ben 51 jaar. Als ik niet weg moet dan moet ik ergen anders als starter beginnen en op klanten wachten.” Hij heeft zelf ook al actie gevoerd: hij heeft zo'n 200 handtekeningen verzameld van mensen die hem steunen.
Garage eigenaar Erkan is tegen de sloop
Garage eigenaar Erkan is tegen de sloop © Tenny Tenzer
Het blok tussen de Violier- en Rozemarijnstraat is gebouwd in 1917 en gerenoveerd in 1987. Het huis van Kok en Neel was eerst een groentewinkel. Wat Kok het meeste gaat missen als hij moet verhuizen? “De omgeving, de mensen. Het is mijn stekkie, hier ben ik opgegroeid!” Hij gaat verder. “Als je niet doet, dan gebeurt er niets. Je moet daarom actie voeren!”
Volgens een woordvoerder van Woonstad zijn ze al sinds 2019 in gesprek met bewoners. Er worden maximale inspanningen gedaan om bewoners een soortgelijke woning aan te bieden in de wijk. Er staan nu 51 sociale huurwoningen en dat aantal blijft na de herstructurering hetzelfde. Er worden 24 maanden uitgetrokken voor de herhuisvesting van bewoners. Daarom is de sloop op zijn vroegst in 2025.

Zo'n 40 personen voeren actie. Hun eis: stel de sloop met 10 jaar uit
Zo'n 40 personen voeren actie. Hun eis: stel de sloop met 10 jaar uit © Tenny Tenzer

Actie voeren

Kok voegt de daad bij het woord. Samen met 40 anderen voert hij woensdagmiddag actie op de stoep van Woonstad. Bewoners uit Bloemhof krijgen steun van andere buurten zoals de Tweebosbuurt en Crooswijk. Sommigen dragen spandoeken met leuzen als: ‘wijken niet voor de rijken’ en ‘Slopen bezopen’. Hun eis: stel de sloop met 10 jaar uit. Maar waarom uitstel en geen afstel?
De reden hiervoor is dat bewoners een realistische eis willen stellen, zegt organisator Tim Seegers. “Bewoners willen niet alleen tegen zijn. Ze realiseren zich ook dat ze de sloop niet tot in de eeuwigheid kunnen tegengaan. Dit is een haalbare eis wat voor perspectief zorgt van bewoners.” Volgens verhuurder Woonstad heeft het gebouw technische mankementen, namelijk een slechte fundering die nog 15 tot 25 jaar meegaat.
Bewoner Neel kijkt toe vanaf een afstand en steekt een sigaret op. “Ik denk dat er nog meer acties komen. Mensen worden wakker. Het is ook een opsteker om zoveel mensen te zien. Je krijgt het gevoel dat je er niet alleen voor staat.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl