nieuws

Stellendams schip redt 350 drenkelingen

Het Nederlandse schip Golfo Azzuro heeft zondag tussen Libië en Malta 350 drenkelingen gered. Het was de eerste actie van de trawler uit Stellendam die op missie is in de Middellandse Zee.
Het schip dat vaart voor de Stichting Bootvluchteling was nog maar net gearriveerd in de kustwateren van Libië toen de Italiaanse kustwacht om assistentie vroeg.
Er waren twee vluchtelingenboten gesignaleerd, met 120 en 130 mensen erop. Onder hen zijn 100 vrouwen met kleine kinderen.
"Het past allemaal net", zegt Annerieke Berg van de Stichting Bootvluchteling. "Onze boot is er wel op berekend, maar het is het maximum wat we kunnen hebben."

Dek vol

"Het dek is vol, mensen zitten allemaal tegen elkaar aan. Het is zware tocht naar Sicilië. Het schip is nu halverwege. Het is een reis van 28 uur van Libië naar Sicilië."
De geredde vluchtelingen worden naar Sicilië gebracht en overgedragen aan de Italiaanse kustwacht. Daarna moet de Golfo Azzuro terug naar Malta om opnieuw te worden bevoorraad. Al het eten aan boord is op.

'Geen mensensmokkel in standhouden'

Annerieke Berg ontkent dat de stichting met het reddingswerk het smokkelen van mensen bevordert. Alleen de mensen die de strijd in het Midden-Oosten laten voortduren houden de smokkel in stand, zegt ze.
"Als wij er niet waren geweest dan had er vandaag in de krant gestaan dat er 350 mensen waren verdronken. De wet op zee luidt dat als er mensen in nood zijn dat je dan moet redden, ongeacht hun huidskleur of reden dat ze zijn gevlucht. Dat is wat wij doen."