nieuws

'Offeren bij Offerfeest niet verplicht'

Gebed, ontmoeting, saamhorigheid, lekker eten en familiebezoek. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van het islamitische Offerfeest dat maandag begint. Er worden ook schapen geofferd, maar dat is niet verplicht, benadrukt imam Azzedine Karrat van de Essalam Moskee in Rotterdam.
Karrat is al vroeg in de moskee. Hij bereidt zich voor op het gebed en de preek. Die gaat over liefde en vrede, welvaart en het zorgen voor anderen, vertelt hij alvast, want daar draait het om bij het Offerfeest.
De dieren die worden geslacht tijdens het Offerfeest worden verdeeld onder armen, buren en familieleden. Om een overschot aan vlees te voorkomen kunnen mensen ook samen een dier slachten.
De Partij voor de Dieren riep onlangs op tot een vleesloos offerfeest. Imam Karrat ziet er niets in. Het zou hypocriet zijn, omdat in gewone slachterijen ook dieren worden geslacht.
Offeren is niet verplicht, benadrukt hij. Mensen kunnen ook geld offeren dat terecht komt bij arme mensen. "Ritueel blijft ritueel, dat kunnen we niet zomaar afschaffen."
Tijdens het Offerfeest is het altijd druk bij de moskee. Karrat verwacht ook vandaag dat het plein voor de Essalam Moskee volstaat. Iedereen is welkom, ook niet-moslims. "De moskee is een openbare ruimte, iedereen mag naar binnen."