nieuws

Proef met ledverlichting op Erasmusbrug

Is het eigenlijk wel mooi om de Erasmusbrug in Rotterdam uit te lichten met ledverlichting? De gemeente Rotterdam neemt maandagavond de proef op de som. Vier van de 34 lampenunits worden voorzien van ledlampen. Slaagt de test, dan worden alle schijnwerpers vervangen.
De Erasmusbrug bestaat deze maand twintig jaar. De schijnwerpers dateren ook uit 1996 en zijn aan vervanging toe, zegt Brigitte Moratis van de gemeente.
"En dan ga je natuurlijk voor ledverlichting: beter voor het milieu, veel duurzamer. Gewone lampen, dat kan echt niet meer."
Maar is het licht van de ledlampen niet te kil? Volgens Moratis niet, maar toch komt er maandagavond een test aan de westkant van de brug.
Als de test slaagt, dan worden de komende drie maanden alle 34 portalen, met daarin twee schijnwerpers, vervangen. Het gaat niet alleen om de lampen van de tuien, maar ook de sierverlichting aan de onderkant van de brug.
De nieuwe lampen zijn volledig op afstand bedienbaar. Dat betekent dat ook op afstand de kleuren van het licht kunnen worden veranderd. Tijdens de jaarwisseling moeten de nieuwe lampen branden.
Het vervangen van de lampen op de Erasmusbrug betekent wel wat overlast voor fietsers. De hoogwerker komt op het fietspad te staan. Fietsers kunnen er langs, maar moeten wel afstappen.