nieuws

Groei export trekt aan

Logo Rijnmond InZaken
Logo Rijnmond InZaken
De groei van de Nederlandse export is in juli aangetrokken, na een afzwakking in de voorgaande maand. Daarbij nam vooral de doorvoer van goederen uit andere landen (wederuitvoer) toe.
In totaal werden in juli 4,5 procent meer goederen uitgevoerd dan een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Die plus volgde op een toename met 1,7 procent in juni. In april en mei steeg de export met 4 à 4,5 procent. De import nam in juli met 3,1 procent toe.
Volgens het CBS zijn de omstandigheden voor de export momenteel vergelijkbaar met die van juli. Daarbij compenseren gunstige wisselkoersontwikkelingen de mindere prestaties en het dalende vertrouwen in de Duitse industrie.
Volgens minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) laat de Nederlandse export sterke cijfers zien ten opzichte van het vorige jaar. ,,Dat is opnieuw een goed resultaat, nadat in juli ook de industriële productie sterk groeide. Het is wel een ongunstig signaal dat de industrie en de export van onze belangrijkste handelspartner Duitsland haperen, dat
kan ook voor Nederland consequenties hebben'', aldus de minister. Het blijft volgens haar dan ook belangrijk dat ondernemers andere markten verkennen.