nieuws

Europese beurzen fors in het rood

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese beurzen koersten maandag flink in de min.
Beleggers volgden het voorbeeld van hun Aziatische collega's en deden aandelen over een breed front in de uitverkoop. De financiële markten blijven onzeker over het monetaire beleid.
De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 11.45 uur 1,9 procent lager op 444,22 punten. De MidKap speelde 2,2 procent kwijt tot 635,71 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 2 procent.
In de hoofdindex op het Damrak stonden alle fondsen in het rood. Staalgigant ArcelorMittal was met een verlies van 4,9 procent de grootste daler. Ook onder meer verzekeraar Aegon (min 4,5 procent) moest het ontgelden. Altice verloor 2,4 procent. De Franse kabelaar maakte bekend voor 3,8 miljard dollar aan schulden te hebben geherfinancierd. RELX en Unilever toonden de kleinste verliezen, met minnen tot 0,8 procent.
In de MidKap waren evenmin winnaars. Navigatiespecialist TomTom was met een min van 4,8 procent de grootste verliezer. Ook onder meer verzekeraar Delta Lloyd (min 4,1 procent) en Arcadis (min 4 procent) deden flinke stappen terug.
In Frankfurt kelderde E.ON ruim 13 procent. Het Duitse energieconcern bracht maandag zijn kolen- en gascentrales naar de beurs onder de naam Uniper. Het nieuwe aandeel kwam goed uit de startblokken en steeg van 10,02 euro naar 10,92 euro. Branchegenoot RWE leverde 3,1 procent in. Het concern maakte bekend de beursgang van zijn hernieuwbare energiedivisie Innogy,
waartoe ook het Nederlandse Essent behoort, definitief door te zetten.
De Duitse producent van industriële gassen Linde leverde 7,7 procent in. Het bedrijf maakte bekend dat de fusiegesprekken met de Amerikaanse branchegenoot Praxair zijn stopgezet. Naar verluidt konden de partijen het niet eens worden over de toekomstige hoofdlocatie van het fusieconcern.
Ook in Londen stonden de grondstoffengerelateerde bedrijven bij de grootste verliezers. Zo zakte BHP Billiton 5 procent en verloor Anglo American 5,6 procent. De grootste verliezer was Associated British Food, dat
teleurstellende resultaten bekendmaakte voor zijn winkelketen Primark. Het aandeel leverde 7,3 procent in.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,7 procent tot 45,11 dollar. Brent werd 1,5 procent goedkoper, bij 47,29 dollar. De euro was met 1,1220 dollar evenveel waard als bij het Europese slot op vrijdag.