nieuws

Schakelklas in Spijkenisse voor asielkinderen

De gemeenten op Voorne-Putten zijn dit schooljaar gestart met een bijzonder project. Een internationale schakelklas voor statushouders. Tieners die bijvoorbeeld ooit uit hun geboorteland zijn gevlucht, worden in Spijkenisse klaargestoomd voor het reguliere onderwijs.
De leerlingen komen onder meer uit Syrië, Oekraïne en Colombia. Het internationale gezelschap bestaat in totaal uit 21 leerlingen.
Steeds beter
"We geven hier voornamelijk Nederlandse les", vertelt lerares Annemarie Mastenbroek. "De leerlingen zitten hier 32 uur per week en daarvan bestaat 18 uur uit taalles."

Ibrahim (15) vluchtte anderhalf jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. "Mijn eerste taalles was ontzettend lastig", vertelt hij met een glimlach.
Ibrahim spreekt na een paar maanden al een aardig woordje Nederlands. "Het gaat steeds beter."
Vluchtelingen
In Spijkenisse is een tijdelijke opvang voor vluchtelingen ingericht. Maar deze is vooralsnog niet in gebruik. Voorlopig is het dus iets minder druk dan verwacht.
"We houden rekening met vijftig leerlingen", vertelt Leon Lemmens. Hij is schooldirecteur van het Praktijk College in Spijkenisse. "Nu zijn er 21 leerlingen, dus we zijn al aardig op weg."
De internationale schakelklas blijft zeker nog tot 2018 actief.