DE HEF

Zo kijkt het buitenland naar de ophef over De Hef

De Hef
De Hef © Rijnmond
Rotterdam was woensdag ineens wereldnieuws. Het plan om De Hef te demonteren voor een megajacht van Amazon-oprichter Jeff Bezos ging ook het buitenland niet onopgemerkt voorbij.
Te beginnen met de media uit het land waar Bezos vandaan komt, de Verenigde Staten. The Washington Post schrijft over "een historische brug die ontmanteld moet worden", zodat het massieve jacht van de oud-CEO van Amazon kan doorvaren. De krant benaderde de gemeente Rotterdam, die het economische belang van dit project benadrukte: de bouw van het schip levert werkgelegenheid op. Maar The Washington Post bespreekt ook de kritiek, bijvoorbeeld die van Historisch Genootschap Roterodamum. "Others are more concerned", schrijft het medium.
Het Amerikaanse businessplatform Bloomberg pakt ook flink uit over het superjacht. Het medium haalt politici aan: "That is really going a bridge too far", wordt geciteerd. Dat De Hef gedemonteerd moet worden om het schip van Bezos door te laten, zorgt volgens Bloomberg voor opschudding bij de lokale bevolking. Bovendien zorgen de masten van Bezos' jacht, de Y721, voor nóg meer problemen. Behalve het feit dat de brug tijdelijk gedemonteerd moet worden zodat de masten erdoor passen, kan de helikopter van Bezos niet eenvoudig op het schip landen. Volgens het medium moet er daarom een ondersteunend jacht worden gebouwd, om als landingsplaats te dienen.
De tekst gaat verder onder de tweet:
Het verzoek van Bezos aan de gemeente Rotterdam heeft ook in Groot-Brittannië tongen losgemaakt. De Britse krant The Guardian speelt in op het sentiment dat De Hef na de renovatie van 2017 niet nog een keer ontmanteld zou worden. The Times spreekt van een controversiële beslissing, het kwaliteitsmedium omschrijft De Hef als "a Dutch icon and a much-loved symbol of Europe’s largest port". Ook de BBC noemt het ontmantelingsplan controversieel.
"DISMANTLED", kopt The Daily Mail met koeienletters. De Engelse boulevardkrant pakt groot uit met het nieuws en licht de geschiedenis van deze monumentale brug uit. "Ondanks zijn iconische status hebben Oceano en Bezos met succes gelobbyd bij de gemeente om de brug te ontmantelen en het jacht door te laten."

'Er zou niet meer geprutst worden aan De Hef'

Ook onze oosterburen pakken uit met De Hef. Duitse kwaliteitskrant Der Spiegel haalt de sentimenten rondom de brug aan. Het was de eerste brug die na het Duitse bombardement in de Tweede Wereldoorlog weer werd opgebouwd. "Buurtbewoners zijn verontwaardigd", schrijft Die Welt. "De economie ten koste van erfgoed?", vraagt het Franse Le Parisien zich af.
Tot slot wordt de Belgische pers onder de loep genomen. De Standaard stipt aan dat De Hef "een woelige levensloop" heeft. De publieke omroep VRT NWS zet het nieuws nog scherper neer: "Na de grote renovatie in 2017 had de stad Rotterdam nochtans beloofd dat er niet meer geprutst zou worden aan De Hef."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl